Hlavní obsah

Francie v době veder zmírňuje regulaci jaderných elektráren

Povolení vypouštět teplejší vodu do řek prodloužil pětici francouzských jaderných elektráren tamní regulátor. Stalo se tak navzdory protestům ochránců životního prostředí, podle nichž to může ohrozit život ve vodních tocích. Francie aktuálně čelí již čtvrté vlně mimořádných veder během letošního léta. Očekává se, že teploty na většině území tento týden překročí 35 stupňů Celsia.

Foto: ČTK

Bugejská jaderná elektrárna, která se nachází na břehu řeky Rhôny.

Článek

Vysoké teploty vod v řekách, které se používají ke chlazení reaktorů, přitom představují další komplikaci v době, kdy je téměř polovina reaktorů ve Francii mimo provoz kvůli problémům s údržbou, podotkla agentura Reuters. Jaderná energie přitom pokrývá zhruba 70 procent spotřeby elektřiny v zemi.

Francii chybí vlastní elektřina, v zimě hrozí blackouty

Ekonomika

„Vláda se domnívá, že je nutné udržet produkci v těchto pěti elektrárnách až do 11. září – navzdory mimořádnému počasí,“ oznámil regulátor ASN v prohlášení, kterým prodloužil výjimku, která byla zavedena v polovině července.

Ta se týká elektráren Bugey, Saint Alban, Tricastin, Blayais a Golfech na březích řek Rhôny a Garonny. Kulminace teplot v první ze jmenovaných řek se očekává v polovině srpna, regulátor přitom pro tamní elektrárny zrušil omezení týkající se produkce.

Experti: Zahubí vodní život

Obvyklé přitom je, že regulační úřad v době mimořádných veder jadernou produkci omezuje právě kvůli tomu, aby vypouštěním ohřáté vody do řek nebylo ohrožováno životní prostředí, podotkla agentura Reuters. Život v řekách zatím dosavadními kroky poznamenán nebyl, tvrdí podle listu The Wall Street Journal státní podnik Électricité de France SA.

Německo chce navzdory energetické krizi zastavit jaderné elektrárny

Evropa

„Voda v Rhôně je nyní příliš teplá. Už není možné ochlazovat reaktory bez zpětného vypouštění vody tak teplé, že hubí vodní život,“ komentoval naopak koncem července vedra ve Francii technický magazín Wired.

Reklama

Výběr článků

Načítám