Hlavní obsah

Fossett odstartoval k rekordnímu nonstop obletu zeměkoule

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SALINA

Z letiště Salina v americkém státě Kansas vzlétl v úterý necelé dvě hodiny po půlnoci americký dobrodruh a miliardář Steve Fossett, aby se s ultralehkým letounem GlobalFlyer Virgin Atlantic pokusil o rekordní oblet planety bez jediného mezipřistání.

Foto: Ivana Borovková

Certifikáty a šeky předaly vítězům v kategoriích třídění vysloužilých elektrozařízení zástupci Zlínského kraje a společnosti ASEKOL.

Článek

Délka letu, jehož náklady spolufinancuje britský podnikatel Richard Branson, se odhaduje na 66 hodin. Fossett má na svém kontě už několik desítek rekordů, a to nejen v oblasti letectví. Pokud se mu zdaří i nynější pokus, stane se v šedesáti letech prvním člověkem, který dokázal sám obletět Zemi "na jednu nádrž".

Mezinárodní letecká federace případný rekordní let uzná v případě, že Fossett přistane na stejném letišti, z něhož v úterý v 01:47 SEČ vzlétl. Musí přitom ale protnout všechny poledníky a uletět nejméně 36 787,5 kilometru - tedy vzdálenost rovnající se délce obratníku Raka. Optimální letová výška GlobalFlyera by se měla pohybovat kolem 13 000 metrů, nad 15 000 metrů již hrozí nebezpečí, že palivo zamrzne.

Fossett by měl dodržet plánovanou trasu, která ho povede nad Chicagem, Torontem, Londýnem, Paříží, Káhirou, Bahrajnem, Kalkatou, Šanghají, Tokiem, Honolulu a Los Angeles. Maximální rychlost letu by neměla překročit 460 kilometrů v hodině a letadlo by mělo v Salině dosednout opět ve čtvrtek ráno. Úspěch letu revolučně řešeného stroje ale do značné míry závisí na příznivém směru větrů. Navzdory mrazivému počasí přišlo Fossetta podpořit několik stovek fanoušků, kteří lemovali tříkilometrovou startovní dráhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám