Hlavní obsah

Fischer: odzbrojení nelze vynucovat válkou

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAMBURK

Německý ministr zahraničí Joschka Fischer je přesvědčen, že útok proti Iráku se ještě dá odvrátit. V interview pro středeční vydání hamburského magazínu Stern prohlásil, že "nevojenské prostředky nebyly ještě vyčerpány". "V Iráku existují alternativy k válce, nechápu, proč bychom je neměli využít," řekl ministr a dodal: "Odzbrojení nelze v 21. století vynucovat válkou."

Foto: Pavel Kalina

Informační tabule

Článek

V rozhovoru pro Stern dále šéf resortu zahraničí vyvrací názor, že Německo je ve svém postoji izolováno. Nyní podle něj existuje široká podpora obsažená ve společném německo-francouzsko-ruském memorandu. Novou rezoluci OSN o Iráku, kterou prosazují USA a Velká Británie, chápe Fischer jako "krok falešným směrem".

Fischer se radí v Paříži

Fischer dnes odletěl neplánovaně do Paříže, kde se má k naléhavému jednání sejít se svým francouzským a ruským resortním kolegou. Tématem schůzky bude jednoznačně Irák.

Fischer v této souvislosti pro Stern ještě zdůraznil, že Německo dělá v alianci zdaleka nejvíce pro odzbrojení Iráku. "Co dělají stoupenci vojenské akce? Když se jich zeptáte, tak kromě toho, že ji schvalují, toho o mnoho více není," zdůraznil Fischer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám