Hlavní obsah

Filipíny jsou po pokusu o převrat ve výjimečném stavu

– MANILA

Filipínská prezidentka Gloria Macapagalová-Arroyová v pátek vyhlásila výjimečný stav kvůli přípravám státního převratu. O několik hodin dříve zatkly úřady několik vysokých důstojníků a obvinily je ze spiknutí. V metropoli Manile následně demonstrovalo asi 5000 lidí, které pořádkové síly rozehnaly.

Článek

"Vyhlásila jsem výjimečný stav. Povolila jsem vojákům a policii přijmout rozsáhlá bezpečnostní opatření," oznámila hlava státu v projevu vysílaném v televizi a rozhlase. Ujistila, že nezákonná protistátní akce byla zmařena a že má situaci pod kontrolou. Zároveň ale upozornila, že Filipíny stále čelí "jasné hrozbě zrádných sil".

Filipínská prezidentka drží v rukou výkonnou moc a k podobným rozhodnutím nepotřebuje souhlas parlamentu. Prezidentka nicméně nesáhla po tvrdším opatření a nevyhlásila stanné právo, které by zahrnovalo například zákaz nočního vycházení.

Tisíce manifestantů, zejména z řad levicových aktivistů, se v centru hlavního města střetly s policií navzdory zákazu shromažďování, což je jedna ze součástí opatření při výjimečném stavu.

Vzduchem létalo kamení

Demonstranti házeli proti policistům kamení. Ti proti nim použili vodní děla a posléze obušky. Několik osob bylo zadrženo. Podle agentury AP zůstalo několik zkrvavených lidí ležet na ulici. Armáda, jejíž velení vyjádřilo prezidentce věrnost, uzavřela kasárna, aby zabránila řadovým vojákům zapojit se do manifestací.

Vyhlášení výjimečného stavu je velmi citlivou otázkou v zemi, která zažila devítiletou diktaturu Ferdinanda Marcose. V sobotu si Filipíny připomínají 20. výročí pádu diktátora, všechny oslavy byly ale zrušeny.

Bývalá prezidentka Corazon Aquinová, která nastoupila po Marcosovi, dnes policejní zásah ostře odsoudila a prohlásila, že Filipínci musejí bojovat za svá práva. Dodala, že protesty v Manile budou pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám