Hlavní obsah

Fico kontra Pellegrini: kdo s koho

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Šestnáct členů strany Směr sociální demokracie z Banské Bystrice vyjádřilo podporu expremiéru Petrovi Pellegrinimu, který chce kandidovat na post předsedy strany. Vyzvali k bezodkladnému svolání sněmu, který zvolí nové vedení strany.

Foto: David W Cerny, Reuters

Robert Fico a Peter Pellegrini

Článek

Pellegrini už předznamenal, že se na sněmu bude ucházet o post předsedy a je odhodlán poměřit své síly s Robertem Ficem, zakladatelem a jediným šéfem strany, jehož mnozí označují za dosud nesporně nejvlivnějšího.

„Jsme přesvědčeni, že můžeme navázat na vše dobré, co se nám za ta léta podařilo udělat pro lidi, ale na straně druhé se také zbavit nepříjemné zátěže minulosti spojené s různými kauzami politického a ekonomického charakteru, které reprezentují konkrétní jednotlivci,“ podotkli Banskobystričtí.

Pellegrini cítí podporu. Nevylučuje souboj s Ficem o předsedu Směru

Evropa

Předeslali, že pokud by Pellegrini na sjezdu ztroskotal a založil by novou stranu, odešli by s ním. Stal se přirozeným lídrem sociální demokracie na Slovensku,“ prohlásila Božena Kováčová za celou skupinu i v reakci na fakt, že Pellegrini se netají tím, že ve společnosti cítí poptávku po nové sociálnědemokratické straně.

V únorových parlamentních volbách získal 413 tisíc preferenčních hlasů, zatímco Fico jen 243 tisíc. Pellegrini se v žebříčku popularity slovenských politiků pravidelně umisťuje na předních místech, kdežto Ficova obliba mezi veřejností prudce klesá.

Žádné sluníčkářství

Od založení strany v roce 1999 se Fico rád chlubil jednotou strany a právě ta teď dostává první trhliny. Fico reagoval na ohlášení Pellegriniho kandidatury, že žádné sluníčkářství ve Směru nestrpí. Důrazně požádal rebelující banskobystrické straníky, aby se zdrželi podobných veřejných prohlášení o vnitřním životě strany, která ji poškozují.

„Vysílání poselství předsedovi strany přes média, která jsou často v rozporu s obsahem předchozí interní diskuse, se stalo módou, kterou nemíním respektovat,“ upozornil Fico.

Matovič spustil eKaranténu na vlastní pěst, aby uklidnil vášně na hranicích

Evropa

Pellegrini reagoval prohlášením, že nepovažuje vyjádření jiného názoru za poškozování zájmů Směru. Za Pellegriniho se nyní postavil také vlivný Richard Raši, místopředseda Směru a šéf košické krajské organizace.

„Měli bychom myslet na budoucnost strany. Když máme osobnost typu Pellegriniho, bylo by špatné, pokud bychom ji pro stranu nevyužili,“ přemítá Raši.

Reklama

Výběr článků

Načítám