Hlavní obsah

Fico ke svému obvinění: Jsou to metody fašismu

Bratislava
Aktualizováno

Obvinění ze založení zločinecké skupiny označil expremiér a předseda opoziční strany Směr-sociální demokracie Robert Fico za politický revanš. „Jsou to normální blázni. Ti by nás pověsili, kdyby byl na Slovensku trest smrti za politické delikty. Udělali by to jako v padesátých letech v Československu nebo jako nacisté ve třicátých letech v Německu,“ řekl Fico na středeční tiskové konferenci.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Bývalý slovenský premiér Robert Fico

Článek

Podle Fica je jeho obvinění politickou objednávkou špiček současné slovenské vládní koalice. Expremiér tvrdí, že toto smyšlené obvinění přišlo pouze proto, že vládní koalice je ze Směru zoufalá.

„Poukazujeme totiž na to, že vládní koalice všechno zbabrala, zatáhla nás do války a učinila ze Slovenska americkou gubernii. Teď se rozhodli, že budou likvidovat opozici,“ řekl bývalý slovenský premiér.

Roberta Fica obvinili ze založení zločinecké skupiny

Evropa

„Je to politická objednávka politických špiček. Chtějí zlikvidovat Směr-sociální demokracii. Tento politický revanš musíme zastavit,“ dodal Fico, který usiluje o odvolání ministra vnitra Romana Mikulce (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

„Chtějí mě dostat na deset let do vězení, a tím zlikvidovat nejsilnější opoziční stranu. Zlikvidovat opozici to nejde tak, že chytíte opozičního lídra a na Staroměstském náměstí mu odseknete hlavu,“ konstatoval Fico.

Rezignovat nehodlá

Fico odmítl výzvu vicepremiérky Veroniky Remišové (Za lidi), aby se vzdal poslaneckého mandátu.

Slovenská policie obvinila Fica a bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka z trestných činů založení a zosnování zločinecké skupiny.

Kaliňáka, který byl v minulosti místopředsedou Ficovy strany Směr-sociální demokracie a který nyní pracuje jako advokát, elitní jednotka slovenské policie zadržela.

Slovenská policie upřesnila, že Kaliňáka zadržela ve středu před vstupem na pozemek jeho chaty, když ho před tím telefonicky kontaktoval vyšetřovatel. „Vyšetřovatel obviněnému na uvedeném místě doručil usnesení o vznesení obvinění a oznámil mu, že je zadržen. Poté si zvolil obhájce, kteří byli o jeho zadržení obratem telefonicky informováni,“ uvedla policie.

Vůči obviněnému nebyly použity žádné donucovací prostředky a nedošlo k žádnému poškození majetku. Po zadržení bylo obviněnému umožněno rozloučit se s rodinnými příslušníky. Poté byla vykonána jeho eskorta,“ dodala policie.

Heger: Fico a Pellegrini se chovají jako ruští agenti

Stalo se

Fico zadržen nebyl, protože je poslancem slovenského parlamentu a k jeho zadržení je potřeba parlamentní souhlas.

Obvinění má souviset s případem Očistec, tedy údajným ovládnutím policie skupinou kolem podnikatele Norberta Bödöra. V rámci akce zadrželi policisté koncem roku 2020 bývalé vysoké policejní funkcionáře.

V případě figurují bývalý policejní prezident Tibor Gašpar, bývalý šéf NAKA Peter Hraško a ředitel protikorupční jednotky NAKA Róbert Krajmer.

Reklama

Výběr článků

Načítám