Hlavní obsah

Fico chce Slováky ochránit před vysokými cenami potravin

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vláda premiéra Roberta Fica chce Slováky chránit před vysokými cenami potravin pomocí takzvané potravinové kobry. „Ve dvou specializovaných týmech budou auditoři, účetní a právníci, kteří ještě donedávna pracovali pro velké obchodní řetězce a dokonale znají mechanismy a prostředí obchodu s potravinami,“ cituje deník Pravda náměstka ministra zemědělství Štefana Adama.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Náměstek zdůraznil, že tito lidé jsou dobře placeni a poskytnou informace, které povedou ke zpřehlednění trhu a prodeji potravin za spravedlivou cenu. Vláda chce ovlivnit situaci na trhu s potravinami také podporou produkce slovenských potravin. Slovenští pěstitelé zeleniny a ovoce proto dostanou prostředky z Programu rozvoje venkova. „Chtěli bychom zvýšit zastoupení čerstvých slovenských produktů na pultech obchodů, místo dovážené zeleniny a ovoce,“ dodal Adam.

Fico po posledním letošním jednání slovenské vlády řekl, že v situaci, kdy ekonomika EU táhne otevřenou slovenskou ekonomiku ke dnu, je potřeba vytvářet prostor lidem k přežití. „Pokud nejsme schopni zvyšovat platy a sociální pomoc, pak jim musíme snižovat výdaje, které mají na život,“ uvedl Fico.

Ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek přiznal, že v případě cen potravin nepřichází v úvahu cenový diktát státu. Ceny potravin však bude analyzovat Cenová rada. „Chceme získat obraz o tom, jakými maržemi se účastníci potravinového řetězce - zemědělci, potravináři a obchodníci - podílejí na profitu z výroby a prodeje potravin. Cenová rada získané údaje představí veřejnosti,“ zdůraznil Jahnátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám