Hlavní obsah

FAZ: s Havlem skončila epocha prezidentů-romantiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/BERLÍN

Česká pohádka končí. Skončila epocha prezidentů-romantiků. Už za svého života se stal legendou a bude chybět nejen Čechům. Tak hodnotí ruské a německé deníky odchod Václava Havla z Pražského hradu po třinácti letech.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Opona za epochou Václava Havla se v Praze zatáhla tiše, bez fanfár a halasného loučení. Svět se však ještě dlouho bude nacházet ve stínu tohoto politika, napsala v neděli ruská oficiální tisková agentura ITAR-TASS.

Rozený Antišvejk Havel se vždy snažil Čechy vyburcovat, aby neměli strach ze svobody, ale aby si v těžkých dnech připomněli své revoluční ctnosti. Havel se stal velkou a prozíravou postavou světové scény a pomohl své zemi k neobvyklému renomé. Je to něco, co přiznávají i jeho největší kritikové. Vnitřní politika Havlovi na srdci tak neležela. Mnozí dokonce říkají, že nikdy nepochopil skutečné problémy svých krajanů, píše Die Welt.

FAZ: Nezanechal dědictví ale závěť

Václav Havel odchází do důchodu jako žijící legenda, uvádí Frankfurter Allgemeine Zeitung. Do poslední chvíle přitom zůstal věrný své pravdě. Havel za sebou nezanechává žádnou stranu, která by pěstovala jeho dědictví, nýbrž závěť, a to vesměs nepohodlnou. Nikdy nepřestal být disidentem, což se ukázalo zvláště v jeho kritickém vztahu k politickým stranám. Zasloužil se také o vztahy mezi Čechy a Němci. V aktuálním sporu o iráckou válku se však jednoznačně postavil na stranu Američanů proti německému stanovisku, píše Berliner Zeitung.

Novaja gazeta: Nemohl se nestat disidentem

"Říká se, že nenahraditelní, tím spíše v politice, nejsou. Proces volby nástupce na místo, které se uvolnilo na Pražském hradě, však ukazuje, že čeští poslanci mají před sebou velmi těžkou volbu. Všichni kandidáti se nacházejí v Havlově stínu," konstatovala ruská agentura ITAR-TASS. Týdeník Novaja gazeta k odchodu českého prezidenta uvedl, že ve východní Evropě "skončila epocha prezidentů-romantiků". "Nebyl nomenklaturním politikem, ale spíše mravní orientací, symbolem nových časů," poznamenal list a zdůraznil, že v socialistickém Československu se "Havel nemohl nestat disidentem".

Dále poukázal na to, že České republice se nepodařilo vyhnout korupci a snížení životní úrovně. "V Česku však přesto Havla mají rádi a říkají, že takoví lidé se rodí jednou za sto let," míní Novaja gazeta.

Reklama

Související témata:

Související články

Havlovo srdce nad Hradem zhaslo

S více než hodinovým zpožděním zhaslo neonové srdce nad Pražským hradem. Oproti očekávání se ale nedostavil prezident Václav Havel, který srdce v listopadu...

Umělci v Národním dojali Havla

Stovky lidí všech věkových kategorií včera večer sledovaly na velkoplošné obrazovce ve dvoraně Národního divadla (ND) průběh slavnostního večera s názvem Pocta...

Havel se rozloučil symbolem listopadu 89

Václav Havel pronesl v neděli večer svůj poslední prezidentský projev. Na stole měl tradiční psací soupravu, k vidění byly také fotografie obou jeho manželek....

Výběr článků

Načítám