Hlavní obsah

Fanoušci bučeli na Iry za pokleknutí, Orbán s nimi souhlasí

Novinky, ivi
Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán odmítá zvyk, že hráči před fotbalovým utkání pokleknou na znak solidarity s oběťmi rasové nerovnosti. „Já s tím nesouhlasím. Na sportovištích to nemá místo,“ řekl Orbán na čtvrteční tiskové konferenci.

Foto: Profimedia.cz

Irští fotbalisté v utkání poklekli, Maďaři ukázali na nápis respekt.

Článek

Reagoval tak na bučení maďarských fanoušků na irské fotbalisty, kteří poklekli před úterním utkáním v Budapešti. „Fanoušci reagovali tak, jak obvykle lidé na provokaci reagují. Ne vždy si zvolí nejelegantnější formu, ale jejich důvody musíte chápat. Souhlasím s nimi,“ uvedl Orbán.

Podobná gesta podle předsedy maďarské vlády souvisí s historií a kulturou daného národa. „My v Maďarsku klekáme před Bohem, před svou zemí a před láskou, kterou žádáme o ruku. My od našich sportovců v národním dresu nečekáme, aby poklekli, ale aby bojovali, vítězili, a pokud se to nepovede, aby umírali vestoje,“ dodal Orbán.

Podle maďarského premiéra je zmíněné pokleknutí maďarské kultuře zcela cizí. „Pokleknutí vymyslely bývalé otrokářské země, ale Maďarsko mezi ně nikdy nepatřilo,“ zdůraznil Orbán. „Pokud jste hostem v naší zemi, pak musíte chápat její kulturu a neprovokovat hostitele. Politika nemá ve sportu místo,“ dodal.

Žádné klekání ani zaťaté pěsti, varuje sportovce olympijské Tokio

Zahraniční

Budapešť je jedním z hostitelských měst mistrovství Evropy. V maďarské metropoli se budou hrát tři zápasy skupiny F, v níž jsou vedle domácí reprezentace také Německo, Portugalsko a Francie, a také jedno osmifinále.

Anketa

Považujete pokleknutí fotbalistů za vhodný projev solidarity s oběťmi rasové nerovnosti?
Ano
3,4 %
Ne
95,1 %
Nemám jasný názor
1,5 %
Celkem hlasovalo 18878 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám