Hlavní obsah

Evropský parlament: útok by pošlapal mezinárodní právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek odmítl jakoukoli jednostrannou vojenskou akci proti Iráku. Preventivní úder by podle něj byl v rozporu s mezinárodním právem. Pro rezoluci hlasovalo 287 poslanců, 209 se vyslovilo proti. Již v noci na čtvrtek se nejméně devět z 15 členů Rady bezpečnosti OSN vyslovilo pro odzbrojení Iráku mírovou cestou.

Foto: Drahomíra Valentová

Jedna z dětských prací, která oživuje vánoční muzejní expozici v Přešticích.

Článek

"Porušování listopadové rezoluce 1441 o Iráku..., jak to nyní zjistili zbrojní inspektoři OSN, pokud jde o zbraně hromadného ničení, neospravedlňuje zahájení vojenské akce," zdůrazňuje dokument EP.

Agentura AFP však v této souvislosti připomíná, že pokud jde o zahraniční politiku Evropské unie, má tento orgán pouze poradní úlohu. Poukazuje také na to, že formulace "o odmítnutí jakékoli jednostranné vojenské akce" nefigurovala v původním textu rezoluce, jak ho redigovaly tři velké skupiny poslanců EP, tedy lidovecká PPE, sociálnědemokratická PSE a liberálové. Tato formulace byla do textu začleněna až během hlasování formou dodatku, který společně navrhli PSE a Zelení. Dodatek byl přijat poměrem hlasů 269 ku 233.

S USA jen Španělsko a Bulharsko

Z jednání Rady bezpečnosti OSN v noci na čtvrtek vyplynulo, že jen dva státy - Španělsko a Bulharsko - které Spojené státy počítají k nejvěrnějším spojencům, se připojily k tezi Washingtonu a Londýna, že nadchází čas zásadních rozhodnutí a nikoli prodlužování inspekcí.

Proti americkému postoji se stavějí Francie, Rusko, Čína, Německo, Mexiko, Chile, Guinea, Kamerun a Sýrie. Prozatím není znám postoj Angoly a Pákistánu.

Situace se může změnit příští týden, 5. února, kdy má radě OSN předložit důkazy o irácké prolhanosti americký ministr zahraničí Colin Powell. Podle amerických sdělovacích prostředků není jasné, oč půjde a zda skutečně ministr položí na stůl jednoznačné důkazy, nebo jen tvrzení. Zasedání se zúčastní i někteří ministři zahraničí - včetně šéfa německé diplomacie Joschky Fischera, což podle komentátorů dokládá, jakou závažnost země přisuzují situaci kolem Iráku.

Spojené státy se netají přáním zúčtovat s iráckým režimem silou, aby odstranily hrozbu, kterou podle Washingtonu představuje pro světovou bezpečnost nevyzpytatelný režim vlastnící chemické a biologické zbraně. Většina členů RB OSN se zatím přiklání k možnosti nové rezoluce, která by měla konstatovat, že Irák neplní dosavadní rezoluci RB OSN číslo 1441, ale poskytne Bagdádu ještě krátkou lhůtu, aby věci napravil.

Šéf inspekčního týmu Hans Blix v pondělí v první zprávě od zahájení kontroly na iráckém území uvedl, že Bagdád nespolupracuje aktivně, jak by měl, ale také nebrání pohybu jeho týmu na vybraná místa. Inspektoři podle něho neobjevili ukryté zbraně, ale Irák nevysvětlil uspokojivě, kam zmizely látky k výrobě chemických zbraní.

Reklama

Související články

RB OSN odložila diskusi o inspekcích v Iráku

Rada bezpečnosti OSN bude pokračovat v jednání o krizi v Iráku na základě pondělní zprávy svých šéfinspektorů až ve středu, až po úterním projevu amerického...

Výběr článků

Načítám