Hlavní obsah

Evropa pátrá po teroristovi, který měl o Vánocích letět do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Policie několika evropských zemí pátrají po muži, který je podezřelý z napojení na teroristickou síť al- Kájda. Hledaný měl, jak uvedla v noci na středu televize ABC, letět o vánočních svátcích společností Air France do USA, kvůli čemuž byly zrušeny lety z Paříže do Los Angeles a Cincinnati.

Foto: Dana Ehlová

Archeologické nálezy v posledních výzkumů v Dobrušce jsou představeny na výstavě v malém sále Společenského centra Kino 70.

Článek

Muž měl letenku na 24. prosince na spoj z Paříže do Los Angeles. Nedostavil se však k odbavení letu, který byl zrušen z bezpečnostní důvodů. O zrušení spoje na žádost americké strany totiž informovaly už několik hodin před plánovaným startem veřejnost média, což roztrpčilo americké bezpečnostní služby. Muž sice do USA nepřiletěl, ale nepodařilo se ho kvůli tomu zajistit.

Podezřelý prý cestuje s francouzským pasem a prodělal teroristický výcvik v Afghánistánu, uvedla televize ABC s odvoláním na americké a francouzské představitele.

Úřady na obou stranách Atlantiku se obávají, že hledaný muž má u sebe miniaturní bombu z materiálů, které mohou projít bez povšimnutí letištní bezpečnostní kontrolou v některé z evropských či jiných zemí, citovala americká stanice nejmenovaného francouzského činitele.

Ve Spojených státech už před Vánocemi vyhlásili druhý nejvyšší stupeň ohrožení teroristickým útokem.

Reklama

Související články

Strach z teroristů omezil leteckou dopravu

Obavy Spojených států, že se v době vánočních svátků zopakují útoky unesenými letadly, vedle nejen ke zvýšení bezpečnostních opatření, ale také ke zrušení...

Britové zrušili další let do USA

Britská letecká společnost British Airways (BA) zrušila v pátek z obav z teroristických útoků další let číslo 223 směřující z Heathrow v Londýně na Dullesovo...

Výběr článků

Načítám