Hlavní obsah

Europoslanci zkritizovali členské státy za nečinnost vůči daňovým rájům

Brusel

Evropský parlament ve středu vyjádřil rozhořčení a znechucení nad kauzou Pandora Papers. Státy Evropské unie (EU) podle europoslanců žalostně selhaly v opatřeních proti krácení daní. Několik řečníků poukazovalo na informace o nemovitostech českého premiéra Andreje Babiše nakoupených skrze offshorové společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Evropský parlament při středečním zasedání

Článek

Europoslanci o Pandora Papers debatovali jen den poté, co unijní ministři financí odstranili tři ostrovní země (Anguillu, Dominiku a Seychely) ze seznamu míst, které EU považuje za daňové ráje.

Seychely byly přitom v kauze Pandora Papers několikrát zmíněny. Nizozemský europoslanec Paul Tang z frakce socialistů se nad logikou ministrů pozastavil.

„Je to urážka všech občanů, kteří spravedlivě platí daně,” burácel Tang.

Nejen Babiš: Srbský ministr skrytě vlastnil desítky apartmánů u moře, ukázaly Pandora Papers

Zahraniční

Portugalská europoslankyně Lídia Pereirová ze středopravicové Evropské lidové strany vyzvala k tomu, aby Unie využívala svoji černou listinu daňových rájů více efektivně.

Nechyběla kritika Babiše

Na plénu parlamentu se znovu mluvilo i o českém premiérovi Andreji Babišovi, který v kauze Pandora Papers také figuruje.

Spěchali jsme, proto jsem tam dal půjčku. A ministrem byl Kalousek. Babiš vysvětluje nákupy přes daňové ráje

Domácí

„A když slyším, že český premiér má podporu svých kolegů, evropských lídrů, ..., tak je zjevné, že Evropská rada není schopna bojovat proti daňovým rájům,” uvedl zase za frakci Zelených Yannick Jadot.

Do českého premiéra se obul také jeden z místopředsedů parlamentu, český pirátský europoslanec Marcel Kolaja, který Babiše označil za „pokrytce a lháře” a osočil ho z „pochybných obchodů”.

Další jména z Pandora Papers budou odhalena postupně

Domácí

Europoslanci zdůraznili potřebu urychleně uzavřít mezinárodní dohodu o zdanění firem a urychleně ji převést do práva EU. Zástupci Evropské komise a Rady EU ujišťovali, že boj proti obcházení daní a praní špinavých peněz pokračuje.

V souvislosti s tím také několik řečníků upozornilo na střet zájmů, kterému čelí vysoce postavení politici zmínění v dokumentech Pandora Papers. Ti podle nich jen stěží zvládnou nestranně řešit legislativu, která bude řešit daňové úniky a vyhýbání se daňovým povinnostem.

Reklama

Výběr článků

Načítám