Hlavní obsah

Dutrouxova oběť u soudu popsala svá muka

ARLON

Sabine Dardenneová (20) vypovídala v pondělí u soudu v Arlon jako první oběť belgického pedofila Marka Dutrouxe. Popsala své vězení trvající osmdesát dní, během něhož byla opakovaně znásilněna, jako "nelidské". Uvedla, že ji dal několikanásobný vrah na výběr "být hodná, nebo mrtvá".

Článek

"Proč si mě nazabil?" zeptala se svědkyně hned v úvodu údajného pachatele. Ten ji odpověděl: "Neměl jsem to nikdy v úmyslu."

Sabine dále vypověděla, že se během osmdesáti dní pokousila utéct pouze jednou, a to když Dutroux nechal omylem otevřené dveře. Únik se jí ale nezdařil, i když chybělo jen pár metrů. Pachatel byl jednoduše rychlejší. Následná prožitá hrůza oběť od ostatních pokusů prý zcela odradila.

Temný sklep a trýznění

Dutroux tehdy 12letou Sabine unesl na ulici. Následovalo vězení v temné sklepu, nejistota a téměř každodenní fyzické a sexuální násilí.

Obviněný únos dívky, i další školačky Laetitiy Delhezové, přiznal. Odmítl ale, že by vraždil.

Delhezová předstoupí jako druhá žijící oběť před soud v úterý.

Další 3 spolupachatelé

Vedle Dutrouxe čelí obvinění ze 4 vražd, únosů a sexuálního zneužívání také jeho tři komplicové: manželka Michelle Martinová (44), obchodník Michel Nihoule (62) a narkoman Michel Lelievre (32).

Všichni čtyři byli zadrženi v srpnu 1996, když policie vyšetřovala únos dvou dívek: Dardenneové a Delhezové. Obě byly nalezeny živé ve sklepě v budově na jihu města Chaleroi, která patřila Dutrouxovi.

Pak vyšetřovatelé na pozemcích dalších Dutrouxových nemovitostí našli těla dalších čtyř dívek, které byly hlášené zmizelé po více než rok. Objeveno bylo i tělo Bernarda Weisteina, komplice, kterého Dutroux zabil a přiznal se k tomu.

Dutroux a jeho žena byli kvůli znásilnění zadrženi už v roce 1988 a Dutroux byl odsouzen ke 13,5 rokům, jeho žena pak na pět let. Ji propustili v roce 1991 a jeho v roce 1992.

Unesené dívky:

Julie Lejeuneová, 8, zemřela hlady

Melissa Russoová, 8, zemřela hlady

An Marchalová, 17, pohřbena zaživa na zahradě

Eefje Lambrecksová, 19, pohřbena zaživa na zahradě

Sabine Dardenneová, tehdy 12 - přežila

Laetitia Delhezová, tehdy 14 -přežila

Zdroj BBC

Reklama

Související témata:

Související články

Proces s Dutrouxem se Belgii prodraží

Proces století s Markem Dutrouxem, obžalovaným z únosů šesti děvčátek a zavinění smrti čtyř z nich, přijde Belgii na 4,66 miliónů eur (asi 149 miliónů Kč)....

Začal belgický proces století

V malém belgickém městě Arlon byl za přísných bezpečnostních opatření zahájen proces s pedofilním sadistou Markem Dutrouxem a jeho třemi komplici - manželkou...

Výběr článků

Načítám