Hlavní obsah

Devět let za vraždu, která měla očistit čest rodiny

BERLÍN

Devatenáctiletý Němec kurdského původu Ayhan Sürücü byl ve čtvrtek odsouzen na devět let a tři měsíce za to, že zabil svou třiadvacetiletou sestru Hatün, aby očistil pošpiněnou čest rodiny. Jeho další dva starší bratři, kteří byli obviněni ze spolupachatelství, soud osvobodil.

Článek

Mladík má strávit ve vězení devět let a tři měsíce, i když původní zpráva agentury DPA uváděla dvacet let. Jeho dva bratři ve věku 25 a 26 let byli osvobozeni pro nedostatek důkazů. Státní zástupce se neúspěšně snažil dokázat, že všichni tři čin plánovali společně a nahrhoval i pro ně doživotí. Rozsudek zatím nenabyl právní moci, odsouzený i žalobce se mohou odvolat.

Sürücüová byla zastřelena v Berlíně loni 7. února. Stala se svobodnou matkou, odmítla domluvenou svatbu s bratrancem, přetrhala vazby s rodinou a žila sama se svým synem.

Obviněný řekl před soudem už v září: "Bylo to pro mě moc. Vzal jsem pistoli a stiskl spoušť. Nerozuměl jsem tomu, co dělám."

Soudce Michael Degreif před vynesením rozsudku řekl, že Sürücü zabíjel, "protože sestra chtěla vést život, jaký jí vyhovoval" a přijala západní ideje rovnosti pohlaví.

Případ vzbudil v Německu velký rozruch. Turecké ženy v zemi vyšly protestovat do ulic. Vražda také vyvolala otázky nad integrací cizinců do německé společnosti. V 82miliónovém Německu žije 2,5 miliónu Turků a Kurdů. Německá policie v letech 1996 až 2004 evidovala 45 případů vražd kvůli cti, Hatün byla v poslední době šestou obětí v Berlíně, kde žije 200 000 Turků a Kurdů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám