Hlavní obsah

Der Spiegel: USA chtějí v čele NATO Kwašniewského

HAMBURK

Polský prezident Aleksander Kwašniewski je považován za kandidáta, kterého by Spojené státy viděly nejraději ze všech ve funkci generálního tajemníka NATO. V posledním vydání to napsal německý týdeník Der Spiegel. Funkční období nynějšího generálního tajemníka NATO George Robertsona, který je v čele Aliance od roku 1999, končí letos na podzim.

Foto: Tomáš Vítámvás

Hráči Šprtmejkrů Ostrava při zápase. Zleva: Kubečka, Tichavský Jan, Koloděj

Článek

Bývalý komunista Kwašniewski, jehož prezidentský mandát končí v roce 2005, má podle pozorovatelů ambice ucházet se o tuto prestižní funkci a začal být v diskusích o Robertsonově nástupci v posledních dnech zmiňován. Také sám Robertson jej označil za svého "ideálního" nástupce, tvrdí Der Spiegel.

Bezvýhradně podporuje Bushe

V USA si získal oblibu svou bezpodmínečnou podporou politiky prezidenta George Bushe vůči Bagdádu, při níž dokonce nabídl polské jednotky pro pozemní operaci v Iráku. Polsko si navíc naklonilo USA rozhodnutím nakoupit 48 amerických bojových letounů F-16 za více než 3,5 miliardy dolarů (téměř 106 mld. Kč), připomíná Der Spiegel.

Polsko nakoupí americké stíhačky

Americký prezident George Bush během úterního setkání s Kwašniewským v Oválné pracovně prohlásil, že "nemá dnes v Evropě lepšího přítele než Polsko". Polský prezident poté uvedl, že vzájemná spolupráce a vztahy obou zemí "jsou velmi aktivní a přátelské".

Polsko se nedávno rozhodlo nakoupit starší stíhačky společnosti Lockheed-Martin, kterým dalo přednost před stroji evropských výrobců. Polsko věří, že nákup stíhaček a doprovodné ofsetové a obchodní programy podnítí ekonomický růst, který je nyní velmi pomalý.

Reklama

Výběr článků

Načítám