Hlavní obsah

Demokraté v USA: zastavme primárky a podpořme Kerryho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Šňůra vítězství senátora Johna Kerryho v demokratických primárkách pokračuje. Jeho vítězné tažení v úterních primárkách ve Virgínii a Tennessee vneslo do řad špiček strany otázku: nebude lepší další primárky zastavit a Kerryho vyhlásit rovnou vítězem?

Foto: Ondřej Záruba
Článek

Po úterních primárkách již odstoupil penzionovaný generál Wesley Clark a zvyšuje se i tlak na další kandidáty, senátora Johna Edwardse a někdejšího vermontského guvernéra Howarda Deana, napsala agentura AP.

"Spíš dříve než později by se měli demokraté sjednotit za Johnem Kerrym a zaměřit se na výhru (v prezidentských volbách) v listopadu," řekl Leon Panette, bývalý šéf kanceláře Bílého domu za demokratického prezidenta Billa Clintona.

Demokraté: šetřme peníze

Na co nejrychlejší výběr prezidentského kandidáta se zaměřilo i vedení demokratů, když letos zhustilo časový harmonogram primárek ve snaze vyhnout se protahovanému a finančně vyčerpávajícímu nominačnímu souboji.

A podle demokratických vůdců Kerryho rychlý vzestup potvrzuje, že taktika funguje. Demokratický guvernér Nového Mexika Bill Richardson tvrdí, že dosavadní primárky byly pro demokraty "požehnáním", protože Američané se začali více zajímat o demokratické uchazeče.

Podle dalších demokratů to však již stačilo. Předseda Demokratické strany Terry McAuliffe začátkem roku prohlásil, že kandidáti, kterým se nepodaří do 3. února vyhrát aspoň jedny primárky, by měli uvažovat o stažení kandidatury.

Udělali to poslanec Sněmovny reprezentantů Richard Gephardt a senátor Joseph Lieberman. V primárkách naopak zůstávají Dean i outsideři Dennis Kucinich a Al Sharpton, kteří nevyhráli ani jednou. Edwards a Clark vyhráli každý v jednom státě, Kerry ve 12.

Bush už vybral 150 miliónů

Bush již shromáždil skoro 150 miliónů dolarů na kampaň jen pro období před republikánským sjezdem v září.

A protahovaný nominační souboj oslabuje celkové zdroje, který demokratický kandidát bude mít ke konečnému souboji nakonec k dispozici, zdůrazňuje AP. Stejně tak historie ukazuje, že trpké vnitrostranické souboje v primárkách často vedou k porážce v prezidentských volbách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám