Hlavní obsah

Demokraté v USA mají prý reálnou šanci porazit Bushe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Uchazeče na prezidenta Spojených států z řad Demokratické strany v úterý v noci našeho času čekají zlomové primárky v sedmi státech. Hlasy tamních voličů prakticky rozhodnou, kdo se v listopadu postaví proti kandidátovi republikánů Georgi W. Bushovi.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Soutěžní přehlídka je určena vysokoškolským studentům technických oborů učitelských směrů.

Článek

Jasným favoritem demokratických primárek se stal John Kerry. Ten již zvítězil ve státech Iowa a New Hampshire. Podle nejnovější průzkumů veřejného mínění má právě on také reálnou šanci Bushe na podzim porazit.

Stejné vyhlídky dávají agentury také Johnu Edwardsovi, a to v případě jeho celkového vítězství v demokratických primárkách.

Pro senátora Kerryho se nyní vyjádřilo 53 procent respondentů, pro Bushe jen 46. V případě současného souboje s Edwardsem by Bush prohrál poměrem 48 ku 49 procentům.

Na republikána, který bude usilovat o druhý čtyřletý mandát, se navíc dotahuje i demokrat Wesley Clark. Toho by Bush porazil poměrem 50 ku 47, uvedl Gallupův ústav.

Primárky proběhnou v těchto státech: Arizona, Delaware, Missouri, Oklahoma, Jižní Karolína, Nové Mexiko a Severní Dakota. V prvních pěti státech budou voliči hlasovat klasicky, ve zbylých půjde o formální schůze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám