Hlavní obsah

Další Johnsonův skandál. Mlží o tom, kdo mu zaplatil luxusní dovolenou v Karibiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská parlamentní komisařka v pondělí oznámila, že premiéra Borise Johnsona vyšetřuje pro podezření z porušení poslaneckého kodexu. Důvodem má být luxusní dovolená z roku 2019, kterou předseda vlády strávil se svou snoubenkou na karibském ostrově Mustique. Výlet je vyšel na 15 tisíc liber (446 tisíc korun), kdo ho zaplatil ale není jasné. Johnson to ale podle všeho nebyl.

Foto: Lee Smith, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Premiér na soukromý ostrov Mustique odletěl se svou snoubenkou Carrie Symondsovou na přelomu roku 2019 a 2020, tedy krátce po drtivém vítězství Konzervativní strany ve sněmovních volbách.

Už tehdy vyvstaly spekulace nad tím, kdo přesně cestu zaplatil. Johnson tvrdil, že 15 tisíc liber za pobyt v přepychové vile zaplatil jeden z dárců strany, jistý David Ross, který na ostrově vlastní majetek. Ten to ale popřel.

Parlamentní kodex říká, že zákonodárci musí příslušným orgánům ohlásit všechny zahraniční cesty, jež neuhradili z vlastní kapsy.

Kdo zaplatil Johnsonovi luxusní dovolenou v Karibiku a renovaci bytu a co tito dárci za svou obrovskou velkorysost chtěli?
Angela Raynerová, místopředsedkyně labouristů<br />

Nezávislá parlamentní komisařka Kathryn Stoneová na oficiálních webových stránkách uvedla, že premiéra kvůli nejasnostem ohledně financování zahraniční cesty vyšetřuje. Informaci sdělila veřejnosti až nyní, protože zřejmě nechtěla ovlivnit kampaň před volbami, které se ve Spojeném království konaly minulý čtvrtek.

Od nekrologů na výsluní. Z Johnsona udělal covid a brexit nedobytnou pevnost

Evropa

Britská média si jsou jista, že předmětem vyšetřování je právě dovolená v Karibiku.

Život na vysoké noze

Na seznamu poslanců, kteří jsou podezřelí z porušení kodexu jsou i další politici. Je to nicméně vůbec poprvé v historii, co je takto vyšetřován úřadující předseda vlády.

Johnson byl na britských ostrovech vždy znám pro svůj vysoký životní standard. V minulosti se dokonce nechal kolegy slyšet, že mu premiérský plat nevoní a radši by si přál takový příjem, jako měl ještě před vstupem do politiky, kdy pracoval jako novinář a sloupkař.

Johnsona čeká formální vyšetřování ohledně financování oprav jeho bytu

Evropa

„Vyšetřování zřejmě vyvolá nové otázky ohledně toho, zda se Johnson nespoléhá na to, že mu jeho životní styl budou udržovat přátelé a spojenci,” píše v článku bulvární Daily Mirror, který zároveň připomíná, že premiér stále nevysvětlil, kdo zaplatil jeho nákladnou renovaci bytu v Downing Street.

Kvůli tomu je Johnson mimochodem vyšetřován také, tentokrát pro změnu volební komisí. „Kdo zaplatil Johnsonovi jeho luxusní dovolenou v Karibiku a renovaci bytu a co tito dárci za svou obrovskou velkorysost chtěli?” reagovala na Twitteru opoziční poslankyně a místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová.

Britští konzervativci získali v doplňovacích volbách jednoho poslance navíc

Evropa

I přesto, že jde o Johnsonův asi čtvrtý skandál za posledních pár týdnů, na preferencích mu to moc neubírá. Jeho konzervativci ve čtvrtečních místních volbách zaznamenali znamenitý úspěch, a navíc získali dalšího poslance – a to v historicky labouristé baště Hartlepoolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám