Hlavní obsah

Britští konzervativci získali v doplňovacích volbách jednoho poslance navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Křeslo v britském parlamentu ve čtvrtečních doplňovacích volbách v severoanglickém Hartlepoolu získala kandidátka Konzervativní strany Jill Mortimerová. Informoval o tom v pátek zpravodajský server BBC. Je to poprvé, co konzervativci v tomto tradičně levicovém volebním obvodu zvítězili.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Volební místnost v Castlefordu

Článek

Mortimerová v Hartlepoolu získala přes 15 500 hlasů, kandidát opoziční Labouristické strany jen kolem 8500. O křeslo se celkem ucházelo 16 politiků.

„Labouristé příliš dlouho Hartlepool považovali za samozřejmost... Lidé už toho mají dost. A nyní skrze tyto výsledky promluvili a dali najevo, že je čas na změnu,” uvedla Mortimerová, která zveřejněné výsledky označila za „historické”.

Brity čeká volební superčtvrtek. Johnson útočí na baštu labouristů

Zahraniční

Analytik BBC Chris Mason výsledek nazval zemětřesením, které sice nezmění poměr sil v parlamentu, zato změní náladu. Prohra labouristů podle něj povede k vzájemnému obviňování uvnitř britské levice. Konzervativní premiér Boris Johnson má po předloňských volbách v parlamentu pohodlnou většinu.

Volební  čtvrtek

K doplňovacímu hlasování šli obyvatelé severoanglického obvodu ve čtvrtek, kdy si Angličané a Velšané volili také místní zastupitele včetně londýnského starosty a Skotové a Velšané hlasovali v regionálních parlamentních volbách.

Podle některých prvních výsledků si labouristé v místních volbách udrželi pozici v severoanglických městech Newcastlu a Sunderlandu. Konzervativní strana opět zvítězila v Redditchi nedaleko Birminghamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám