Hlavní obsah

„Ďáblův karneval“, zní z polské církve o protestu žen proti totálnímu zákazu interrupcí

Právo, PM
Polsko

Pondělní masové protesty proti totálnímu zákazu interrupcí v Polsku vyvolaly nevoli katolického kléru. Varšavský metropolita arcibiskup Henryk Hoser označil účastnice demonstrací odsuzující chystaný krok vlády za „dezorientované ženy“ a kněz Maciej Slyž popsal akci Černé pondělí za „ďáblův karneval“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polské ženy demonstrovaly v pondělí ve Varšavě proti totálnímu zákazu interrupcí Video: AP

 
Článek

„To, co se nyní děje v polských ulicích, je ďáblův karneval,“ citoval Slyžovu poznámku na Twitteru server newsweek.pl. Protest Černé pondělí odsoudila řada kněží.

„Je děsivé, co se při těch černých pochodech odehrávalo,“ prohlásil arcibiskup Marek Jendraszewski, metropolita Lodže. Tvrdě kritizoval zaměstnavatele, že umožnili ženám účast v protestní akci.

Podle polských médií ovšem účast Polek v celostátním protestu předčila veškerá očekávání. List Gazeta Wyborcza s odvoláním napsal, že jen ve Varšavě demonstrovalo kolem 20 tisíc žen, k nimž se solidárně přidalo i množství mužů v černém. Na Zámeckém náměstí v metropoli jich tak celkem bylo kolem 30 tisíc.

Foto: ČTK

Polské ženy protestují proti zákazu potratů.

Ve Vratislavi vyšlo do ulic na 20 tisíc žen a další desítky tisíc demonstrovaly v jiných velkých městech od Krakova přes Poznaň, Štětín, Lodž po Gdaňsk.

Časopis Newsweek Polska upozornil, že protesty se navíc konaly překvapivě i v množství menších měst a obcí, což vyžaduje při podobných demonstracích proti vládní moci a církvi v maloměstských podmínkách značnou odvahu.

Anketa

Má podle vás stát právo zakazovat ženám interrupci?
Ano
7,6 %
Ne
92,4 %
Celkem hlasovalo 3080 čtenářů.

Reklama

Související články

Ženy v Polsku jdou do stávky

Desetitisíce polských žen se chystají stávkovat. Důvodem je snaha vládních konzervativců úplně zakázat potraty. Účast na pondělní stávce přislíbilo na...

Výběr článků

Načítám