Hlavní obsah

Poláci chystají akci proti totálnímu zákazu interrupcí

Právo, Pavol Minárik

Mohutný protest s přívlastkem „černý“ vyvolal chystaný zákaz interrupcí v Polsku. Poté, co polský Sejm postoupil minulý týden k projednání výborům návrh zákona o totálním zákazu přerušení těhotenství, který předpokládá odnětí svobody až na pět let pro všechny, kdo jej poruší, to v celé zemi zvedlo masivní vlnu nevole a ostré spory mezi zastánci a protivníky práva na přerušení těhotenství.

Foto: Profimedia.cz

V Polsku je proti zákazu potratu řada žen.

Článek

Ženy, ale i muži, kteří s restrikcí nesouhlasí, se oblékli do černého a vyšli do ulic velkoměst i malých obcí.

Ve zhruba sedmdesáti městech, včetně Varšavy, Katovic, Štětína, Krakova, Gdaňsku, Poznaně, Lodži, Lublinu či Vratislavi už začala shromáždění, na nichž se předčítá „seznam hanby“ – jména poslanců a poslankyň, kteří hlasovali pro totální zákaz potratů.

Návrat země do středověku

Zároveň s tím naléhavě varují „před návratem země do středověku“ a její přeměnou na „fanatický katolický stát“.

Černý protest vyvrcholí podle organizátorů 3. října – změní se v tzv. černé pondělí, kdy ženy, které nesouhlasí s restrikcí, přestanou pracovat.

Připomínají, že podobně to učinily před 41 lety ženy na Islandu, když protestovaly proti dlouhodobému ponižování a přestaly nejen pracovat v zaměstnání, ale také vařit, uklízet nebo starat se doma o děti.

Černé pondělí. Polky budou stávkovat proti zákazu práva na interrupci

Na sociálních sítích se do pátku k černému pondělí přihlásilo kolem 85 tisíc rozhněvaných Polek.

„Zastánci totálního zákazu interrupcí v Polsku se už léta pokoušejí o jeho zavedení, avšak nikdy dosud nebyli tak blízko tomu, aby ze života žen udělali peklo,“ napsal portál Natemat.pl. Dodal, že vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) touto formou „platí církevní hierarchii za jejich podporu v loňských parlamentních volbách“.

Reklama

Výběr článků

Načítám