Hlavní obsah

Ženy v Polsku jdou do stávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Desetitisíce polských žen se chystají stávkovat. Důvodem je snaha vládních konzervativců úplně zakázat potraty. Účast na pondělní stávce přislíbilo na Facebooku už 33 000 žen a hlásí se další. Akci podpořili i někteří zaměstnavatelé či zaměstnavatelky, uvedl ve středu deník Gazeta Wyborcza.

Foto: Profimedia.cz

Protest žen proti zákazu potratů v polských Sopotech

Článek

Protesty se mají konat v pěti desítkách měst.

"V pondělí 3. října nepůjdeme do práce či do školy. Vezmeme si dovolenou, volno kvůli péči o dítě, neplacené volno nebo využijeme jakoukoliv jinou legální možnost, včetně darování krve," nabádají organizátorky a vybízejí k pořádání protestů a happeningů, například v podobě procházek po korze v černém oblečení.

Dívky chtějí jen svá základní práva, vzkazuje jedna z protestujících žen na Twitteru.

Inspirací pro Polky mají být islandské ženy, které před čtyřmi desetiletími v boji o rovnoprávnost a spravedlivé platy ochromily celou zemi tím, že si 24. října 1975 vzaly na jeden den volno. Do práce tehdy nepřišlo 90 procent žen - a ani domácí hospodyňky nevařily, nepraly, neuklízely a děti svěřily mužům. O pár let později se ostrov dočkal první prezidentky - jako první v Evropě.

"Je to jen nápad. Bohužel, mezi Polkami není solidarity, co by se za nehet vešlo," míní herečka Krystyna Jandová, která s islandským příkladem původně vyrukovala. Protest sice chtějí podpořit desetitisíce, nicméně Polek je bezmála 20 miliónů.

Současný zákon o interrupcích platí v silně katolickém Polsku od roku 1993 a patří mezi nejvíce restriktivní v Evropě. Umožňuje umělé přerušení těhotenství ve třech případech: když je ohrožen život nebo zdraví matky, jestliže prenatální vyšetření odhalí nevratné poškození plodu, anebo když je otěhotnění důsledkem znásilnění nebo incestu.
Nyní poslanci v prvním čtení podpořili naprostý zákaz interrupcí, až na případ, kdy by byl ohrožen život matky. Návrh zřejmě bude schválen, protože vládnoucí strana Právo a spravedlnost má většinou v obou komorách parlamentu.
V Polsku se uskuteční ročně méně než 2000 legálních potratů. Nevládní organizace ale odhadují, že interrupci podstoupí v zahraničí každý rok mezi 100 000 a 150 000 Polek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám