Hlavní obsah

Černý protest v Polsku. Ženy vyrazily do ulic demonstrovat za právo na potrat

– Varšava

Polské ženy se oblékly do černého a místo do práce či do školy vyrazily do ulic. Protestují tak proti plánovanému úplnému zákazu interrupcí v Polsku. Kolik žen se protestu a stávky celkem účastní, zatím není jasné, na sociálních sítích se jich však k iniciativě připojily desítky tisíc. Úřady protesty bagatelizují, poznamenala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tisíce Polek vyšly do ulicVideo: Reuters

 
Článek

Některé ženy, jež na protest oblékly černé oblečení, zároveň odmítají vykonávat domácí práce.

„Říkáme, že čeho je moc, toho je příliš. Příliš je toho, co dělají vláda, církev a takzvané organizace ´bojující´ za život. Chtějí předložit protiinterrupční zákon, který mnohé ženy odsoudí k smrti,” řekla BBC jedna z protestujících žen.

Zřejmě největší účast mělo „černé pondělí“ podle BBC ve Varšavě, nakolik se připojila další města a venkov, zatím není jasné.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Protestovat před polský parlament přišli i muži.

Polsko má, pokud jde o potraty, spolu s Vatikánem, Irskem a Maltou již teď nejpřísnější zákony v Evropě. Připouští interrupci jen v případě znásilnění, incestu nebo pokud je vážně poškozen plod či ohrožen život těhotné ženy.

Návrh zákona podporovaný církvemi ale předpokládá, že bude umělé přerušení těhotenství v Polsku zcela ilegální. Žena, která by interrupci i přes platnost nového zákona podstoupila, by mohla skončit až na pět let ve vězení. Žalář by hrozil i lékaři, jenž by zákrok vykonal.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Protestovalo se i před institucemi EU v Bruselo

Církev, ale i například polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski protesty odmítli. „Očekáváme seriózní debatu o otázkách života, smrti a porodů. Ne happeningy, oblékání se do kostýmů a vytváření umělých problémů,“ prohlásil ministr.

Reklama

Související články

Ženy v Polsku jdou do stávky

Desetitisíce polských žen se chystají stávkovat. Důvodem je snaha vládních konzervativců úplně zakázat potraty. Účast na pondělní stávce přislíbilo na...

Výběr článků

Načítám