Hlavní obsah

Čtrnáctiletá americká školačka vypouští kvůli klimatu pátky už od prosince

Právo, doh
New York

Od loňského prosince nebyla mladá Newyorčanka Alexandria Villasenorová (14) ani jeden pátek ve škole. Školní lavici ten den vždy vymění za lavičku před sídlem u OSN, kde vytrvale protestuje za důslednější boj proti klimatické změně.

Foto: Profimedia.cz

Alexandria Villasenorová při jednom z protestů.

Článek

Matka Kristin Hogueová její aktivismus podporuje, ačkoliv podle televize CNN přiznává, že si zprvu myslela, že to dceru brzo přejde a že pak místo toho „spolu půjdou na zmrzlinu“.

Villasenorová, kterou k pátečním protestům inspirovala její známější švédská vrstevnice Greta Thunbergová (16), však nevynechala žádný týden včetně období na počátku roku, kdy přes Spojené státy přešly rotující masy mimořádně chladného vzduchu známé jako polární vortex.

Dívka, jež se stala jednou z hlavních tváří klimatických protestů mládeže v USA, přitom tvrdí, že nepoleví až do doby, než „světoví lídři splní požadavky klimatické stávky a sníží do roku 2030 emise skleníkových plynů o polovinu“.

Na čtrnáctiletou školačku to může vypadat jako až přespříliš ambiciózní plán, Villasenorová se však nechce nechat odradit a své cíle ještě rozšiřuje. Nově se tak snaží odstartovat celosvětové hnutí Earth Uprising, požadující, aby se tématu klimatické změny více věnovali učitelé na školách.

Vyhlíží i prezidentské volby. Zaměří se na primárky demokratů, protestem chce dosáhnout toho, aby kandidáti věnovali tématu klimatické změny celou jednu debatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám