Hlavní obsah

CNN: Telefonát Bidena se Zelenským nebyl dobrý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Čtvrteční telefonický hovor mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským „neproběhl dobře“. Stanici CNN to řekl vysoce postavený zdroj z ukrajinské garnitury. Bílý dům to v reakci označil za nepravdu, Biden prý jen zopakoval, že ruská invaze na Ukrajinu hrozí v únoru.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a americký prezident Joe Biden

Článek

Ve více než hodinu dlouhém telefonátu, který zdroj CNN označil za „upřímný”, varoval Biden ukrajinského prezidenta, že útok ze strany Ruska může přijít velmi brzy.

Podle názoru Američanů se Rusko v podstatě rozhodlo a jen čeká, až půda na východě Ukrajiny zamrzne. Nejvhodnější dobou pro vojenskou operaci je zima, protože mechanizované jednotky potřebují pevnou, zmrzlou půdu.

Zelenskyj zopakoval své stanovisko, že hrozba ze strany Ruska zůstává „nebezpečná, ale nejednoznačná” a není jisté, že k útoku skutečně dojde. Ukrajinský prezident se v posledních dnech především snaží uklidnit obyvatele.

Biden hrozí Putinovi osobními sankcemi, Rusko přitom mohlo mít jiné cíle než invazi

Evropa

Bílý dům se proti článku v CNN ohradil. „Anonymní zdroje vypouštějí nepravdy,” řekla Emily Horneová, mluvčí Národní bezpečnostní rady, která je poradním orgánem amerického prezidenta.

„Prezident Biden uvedl, že existuje zřetelná možnost, že Rusové v únoru napadnou Ukrajinu. Řekl to veřejně a my jsme na to již upozorňovali několik měsíců,” dodala Horneová.

Zelenskyj mluví k více publikům

Prezidenti spolu mluvili hodinu a dvacet minut o společném postupu, který má vést ke zmírnění současného napětí s Ruskem. Probrali také finanční pomoc Ukrajině.

Pohledem Thomase Kulidakise: Reálná hrozba války, nebo jen zbytečné víření válečných bubnů

Komentáře

„Debatovali jsme o nedávných diplomatických snahách o deeskalaci situace a dohodli se na společném postupu do budoucna. Poděkoval jsem Joeu Bidenovi za současnou vojenskou podporu. Možnosti finanční pomoci Ukrajině byly také předmětem diskuse,“ uvedla hlava ukrajinského státu na Twitteru.

Vysoce postavený ukrajinský představitel dále sdělil, že Zelenskyj Bidena požádal, aby uklidnil svoji vyhrocenou rétoriku, protože může na Ukrajině způsobit paniku.

USA: Nord Stream 2 se otevírat nebude, pokud Rusko napadne Ukrajinu

Zahraniční

Američané si všímají, že se Zelenskyj snaží mluvit k různým skupinám současně, což mu dělá problém. „Na jedné straně chce pomoc, ale zároveň musí svůj lid ujistit, že má situaci pod kontrolou. To je složitá rovnováha,” řekl CNN zdroj z americké strany jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám