Hlavní obsah

CNN: katastrofu nepřežilo 155 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/JAKARTA/KOLOMBO

Počet obětí zemětřesení a vln tsunami v Bengálském zálivu podle pondělních zpráv americké televize CNN už dosáhl 155 tisíc. Oficiální čísla jsou ale nižší, uvádějí na 140 000 mrtvých. OSN však odhaduje, že mrtvých může být na 165 tisíc. Počet obětí vzrostl především v nejvíce postižené Indonésii.

Foto: Lukáš Janičina

H. Karochová, R. Tyleček, F. Müller, Monika Timková, M. Dusbaba, J. Vojta.

Článek

Indonéský ministr zdravotnictví v pondělí uvedl, že zemětřesení u Sumatry z 26. prosince, které zvedlo vlny tsunami, si v zemi vyžádalo už 94 081 oběť na životech, což je o třináct tisíc více, než se uvádělo doposud.

V nejvíce postižené provincii Aceh na severu Sumatry záchranáři zvýšili úsilí nalézt a odstranit těla mrtvých, která se v teple začínají rozkládat. Snaží se tak zabránit šíření epidemií. Na západním pobřeží Acehu z 50 000 lidí přežilo jen 23 000. Nejvíce postiženo je hlavní město provincie Banda Aceh.

Vláda se snaží oblast zásobovat, zřídila letecký most. Pomoc dopravují na sever Sumatry americká, australská, indonéská a malajská vojenská letadla. Do nedostupných míst se zásoby shazují přímo ze vzduchu. Strádající obyvatelé se však často o potraviny rvou.

Situace na Srí Lance

Také na Srí Lance je podle posledních zpráv počet obětí vyšší a blíží se třiceti tisícům. Vzrostl o dalších 1 026 na 29 755 mrtvých. Nezvěstných zůstává 5000 osob. Úřady v zemi uvádějí, že 40 procent obětí tvoří děti. Protože další zase osiřely, země se rozhodla usnadnit adopce.

Katastrofa na Srí Lance dokonce načas ukončila rivalitu mezi vládou a separatistickými Tamily. Spolupracují při zajišťování zásobování.

V nejpostiženější oblasti v zemi u města Galle už pomáhá 200 amerických vojáků. Situaci v zemi komplikují monzunové deště. 

Humanitární katastrofa

Okamžitou potravinovou pomoc v oblasti potřebuje 1,8 miliónu lidí. Živel zanechal pět miliónů lidí bez přístřeší. Oblasti hrozí epidemie.

Země světa se rozhodly postižené oblasti zatím pomoci částkou přesahující 2 miliardy dolarů.

Počet obětí 3. 1.

Indonésie - 94 081

Srí Lanka - 29 744

Indie - 9 551 (14 962 dle AFP)

Thajsko - 5 046

Somálsko - 142

Maledivy - 74

Malajsie - 67 (69  dle DPA)

Barma - 53

Tanzanie - 10

Bangladéš - 2

Seychelly - 1

Keňa - 1

Celkem 138 772 (dle BBC)

Zdroj: BBC, DPA, AFP

Dosud je potvrzena jedna mrtvá Češka, osud šesti Čechů je velmi nejistý. V oblasti se pohřešují 33 čeští turisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Další otřesy na Nikobarských ostrovech

Seizmická činnost v oblasti jihovýchodní Asie neustává. V neděli nad ránem tamního času zasáhly další otřesy o síle 5,9 stupňů Richterovy škály Nikobarské...

Počet obětí tsunami překročil 130 tisíc

Už takřka žádné naděje, že naleznou živé některé z obětí vlny tsunami, si nedávají záchranáři v jihovýchodní Asii. Podle informací agentury AFP si katastrofa...

Výběr článků

Načítám