Hlavní obsah

Čína nevpustila vědce WHO do jeskyní, odkud pocházeli netopýři z Wu-chanu

Wu-chan

Vyšetřování původu koronaviru SARS-CoV-2 opět narazilo. Čína odepřela expertům ze Světové zdravotnické organizace (WHO) přístup do netopýřích jeskyní a chovných oblastí pro zvířata v oblasti En-š', které se nacházejí asi šest hodin západně od Wu-chanu. Právě z těchto míst dováželi farmáři divoká zvířata, která pak prodávali na trzích.

Foto: Profimedia.cz

Jeskynní komplex Tenglong

Článek

V En-š' se ukrývají stovky jeskyní. Nejslavnější z nich, Tenglong (neboli „létající drak”), čítá 37 kilometrů chodeb a je považována za jeden z nejdelších krasových jeskynních systémů na světě.

Zkraje prosince 2019, jen pár dní předtím, než čínská vláda přiznala nález prvního případu covidu-19, dostaly trhy zákaz maso z oblasti En-š nabízet. V pondělí o tom informoval deník Washington Post.

Z této oblasti pochází netopýři a další divoká zvěř, kterou čínští farmáři prodávali na takzvaných „mokrých trzích”, které nabízejí čerstvé maso a další zboží podléhající zkáze.

Čínská provincie Chu-pej skupovala PCR testy už půl roku před začátkem pandemie

Svět

Farmy s divokou zvěří se nacházejí jen asi kilometr a půl od vstupu do jeskyní. Čínská vláda dodnes neuvedla, zda netopýry z této oblasti nechala otestovat na přítomnost viru.

I přesto, že do jeskyní měli dříve lidé normálně povolen přístup, čínské úřady do nich odmítají vpustit tým vyšetřovatelů z WHO.

Maso z divoké zvěře odebírali rovněž trhovci z nechvalně známého Wu-chanu, který v lednu 2020 jako první vstoupil kvůli masovému rozšíření nákazy do karantény. Do března už šest „mokrých trhů” v En-š' ukončilo provoz.

Únik z laboratoře? Virologové z Wu-chanu museli v listopadu 2019 do nemocnice

Svět

Peking opakovaně odmítá, že by virus mohl pocházet z trhů, stejně jako odmítá verzi s údajným únikem z laboratoře.

Výběr článků

Načítám