Hlavní obsah

Australská policie dopadla chlapce, který dával jehly do jahod. Přiznal se

• Aktualizováno

Policie v Novém Jižním Walesu zadržela chlapce, který dával jehly do balení jahod a dalšího ovoce. Hoch se přiznal, mělo jít o nejapný žert. Po konzumaci jahody s jehlou skončil jeden muž v nemocnici. Podle policie ale zadržený mladík není pachatelem původních činů, ale nechal se jimi inspirovat.

Foto: Reuters

Kus kovu v balení jahod objevený v australském městě Gladstone

Článek

„V posledních dnech jsme našli chlapce, který se přiznal k žertům, které zahrnovaly i píchání jehel do jahod. Skončí v detenčním ústavu pro mládež,“ řekl zástupce komisaře Stuart Smith agentuře AAP. Právě on informoval ve středu, že policie v Novém Jižním Walesu vypsala podobně jako už dříve policie v Queenslandu a Západní Austrálii odměnu vedoucí k dopadení pachatele ve výši 100 000 australských dolarů (téměř 1,6 mil. korun).

Policie nesdělila ani jméno ani věk podezřelého. Uvedla, ale že chlapec se inspiroval jinými případy.

Doplnil, že první případy se týkaly třech druhů jahod v Queenslandu. Jehly pak byly objeveny ve více než dvaceti kusech jahod a dalšího ovoce, jako byly banány a jablka v Novém Jižním Walesu a následně i na území hlavního města Canberry, v Jižní Austrálii a v Tasmánii.

Inspirovali se i další

Policisté jsou přesvědčeni, že některé případy mají na svědomí další lidé, kteří se nechali inspirovat. „Co jsme viděli v tomto státě (v Novém Jižním Walesu), je podle našeho názoru práce plagiátorů a vtipálků,“ dodal Smith s tím, že ale stejně se s pachateli musí zacházet jako se zločinci.

Za kontaminaci potravin hrozí nyní v Austrálii až deset let za mřížemi. Australský premiér Scott Morrison oznámil, že vláda navrhne zvýšení trestu za kontaminaci potravin na 15 let ve vězení.

Policie vyšetřovala celkem sto podezření na jehly v jahodách, ale u některých šlo zřejmě jen o poplašné zprávy a fámy. Australský ministr vnitra Peter Dutton uvedl, že se tyto fámy objevovaly na sociálních sítích. Vyzval autory, aby nepravdivé zprávy stáhli. Varoval, že trestným činem je i šíření poplašné zprávy.

Několik značek své produkty z obchodu preventivně stáhlo a dovoz z Austrálie zastavil i největší novozélandský řetězec. Farmáři se v době vrcholící sklizně jahod obávají obrovských ztrát v případě, že se poptávka po ovoci brzy neobnoví.

Federální vláda slíbila odškodné farmářům, jejichž jahody skončily na skládkách, a to v celkové výši jednoho miliónu australských dolarů (zhruba 16 mil. korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám