Hlavní obsah

Červený kříž veřejně odsoudil postavení vězňů na Guantánamu

Novinky, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Překvapivě veřejnou formou kritizovalo vedení Mezinárodního Červeného kříže americkou administrativu za právní vakuum, v němž v rámci boje proti terorismu drží šest stovek osob na vojenské základně Guantánamo na Kubě. Bezprecedentní prohlášení v médiích navazuje na stížnost amerických právníků k Nejvyššímu soudu.

Foto: Jitka Chromá
Článek

"Není možné nechávat tyto zadržené v takové situaci po neomezenou dobu," řekl člen vedení Červeného kříže Chistophe Girod listu New York Times po návštěvě tábora Delta na Guantánamu. K pro Červený kříž neobvyklé veřejné kritice vedení organizace sáhlo poté, co Washington nereagoval na řadu předchozích důvěrných upozornění.

Vězňové bez budoucnosti

"Jejich první otázkou bylo: co se se mnou stane," charakterizoval své rozhovory se zadrženými Girod a poukázal na jejich psychické problémy, vyplývající z velmi silných pocitů nejistoty. The New York Times k tomu poznamenaly, že během posledního půl druhého roku došlo u 21 vězňů celkem dvaatřicetkrát k pokusům o sebevraždu. Vedení tábora však tvrdí, že psychické problémy měli vězňové už před zadržením.

Červený kříž dostal povolení k návštěvě tábora, kam se dosud žádná mezinárodní organizace nedostala, výměnou za slib, že své závěry sdělí přímo Washingtonu. Tábor slouží k výslechům zajatých ozbrojenců z války v Afghánistánu a dalších údajných spojenců teroristů z al-Kajdá.

Několik vězňů bylo sice propuštěno, ale většina v přísně střeženém táboře tráví už dva roky, aniž by byli obviněni a postaveni před soud. Je jim cenzurována pošta, nemají možnost setkání s příbuznými a od loňského ledna k nim nesmí ani právníci.

"Odpudivé a nepřijatelné"

Skupina amerických civilních a vojenských právníků v čele s bývalým soudcem odvolacího senátu Johnem Gibbonsem se před několika dny obrátila na nejvyšší soud USA z výzvou, aby v záležitosti tábora "obnovil vládu práva". Washington totiž tvrdí, že vězňové nespadají pod americkou civilní justici, protože se nejedná o americké občany a tábor je mimo výsostné území USA.

Jako "odpudivý" označil Gibbons postoj administrativy, která nařídila zadržování těchto lidí mimo dosah justice na Guantánamu a současně ujišťuje, že území této vojenské základny na Kubě plně kontroluje.

Don Guter, ještě loni hlavní prokurátor námořnictva, který byl v budově Pentagonu během teroristického útoku 11. září 2000, připouští nutnost mimořádných opatření v době po útocích, ale i on se připojil k výzvě Nejvyššímu soudu a zadržování podezřelých osob "až do konce války proti terorismu" považuje za nepřijatelné.

Agentury v této souvislosti připomínají, že vojenský kaplan, strážný, tlumočník a několik dalších osob, jež působili v táboře Delta, byli zatčeni kvůli údajné pomoci vězňům a během několika dní proti nim byla vznesena obvinění.

Středověké mučení

"Dochází tam ke starému dobrému mučení, jakému by rozuměli lidé ve středověku," obvinil vedení tábora americký právník Richard Bourke. Svá tvrzení zakládá na výpovědích vojáků a propuštěných vězňů. "Jeden ze zajatců popsal, jak byli vězni vyhnáni ven, a (vojáci) do nich stříleli gumovými projektily," řekl v úterý v australské televizi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám