Hlavní obsah

USA v tichosti propustily 19 vězňů z věznice Guantánamo

DPA, Lenka Hloušková
KÁBUL

Spojené státy koncem minulého týdne propustily 19 mužů vězněných na vojenské základně Guantánamo na Kubě. Celá akce proběhla v tichosti bez velkého zájmu sdělovacích prostředků, jež se nyní soustředí na válku v Iráku. Bílý dům propuštění vězňů z války v Afghánistánu zdůvodnil tím, že se "neprokázalo jejich spojení s teroristickými skupinami".

Foto: Jana Krotilová

Výprava z Chomutova.

Článek

"Propuštěné osoby shledaly Spojené státy nevinnými, mohly se proto vrátit zpět do vlasti," uvedl k události afghánský úředník S.Faziakbar za prezidentský palác. Propuštění muži se vrátili do země původu v sobotu a byli předáni do rukou tamějšího ministerstva vnitra. Zatím není známo, zda je úřady propustily ihned na svobodu, či jsou nyní vyšetřováni místní policií a tajnými službami.

Propuštění: vězení je nelidské

Nynější počet zadržených osob na Guantánamo zůstává nejasný, pohybuje se ale kolem šesti set. USA tam zajatce drží bez řádného obvinění dlouhé měsíce, ve většině případů už od konce roku 2001. Lidé, jež Američané propustili, mluví o vězení jako o "nelidském". Stěžovali si zejména na nedůstojné cely, v kterých žili a dlouhé výslechy trvající několik hodin. Nesměli se stýkat s okolím, ani s rodinou, napsané, předem cenzurované dopisy prý blízkým vůbec nedocházely.

Jiný metr v Iráku a na Guantánamo

V kubánském táboře se podle amerických zdrojů pokusilo od ledna 2002 o sebevraždu 23 lidí. Nikomu z nich se "únik" nezdařil. Jedna osoba, která se chtěla oběsit, utrpěla kvůli zranění mozku, jež vzniklo nedostatečným prokrvení tkáně, trvalé mentální následky.

Zacházení se zajatci z afghánské války ostře kontrastuje s nynějšími požadavky USA směřujícími do Bagdádu o "lidském zacházení" s vojáky spojenců zajatými Irákem. Zvláště pozoruhodné jsou jejich apelace na dodržování Ženevských konvencí vymezující podmínky, za nichž musejí být drženi lidé v nepřátelském zajetí. Američané totiž údajným stoupencům al-Kajdá odmítli v roce 2001 status "vojenského zajatce" přiznat, čímž jim odejmuli právo odvolávat se právě na dnes tolik zdůrazňované konvence.

Reklama

Výběr článků

Načítám