Hlavní obsah

Cena ropy klesne, předpokládá ropný průmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADAGASKAR

Největší světový ropný koncern ExxonMobil předpokládá, že se ceny ropy sníží. Uvedl to prezident ExxonMobil Exploration Company Tim Cejka na Madagaskaru, v jehož pobřežních vodách provede firma sérii průzkumných vrtů.

Článek

"Především nevěříme, že cena zůstane tak vysoká," řekl Cejka. "Ropný sektor je cyklický a my předpokládáme, že ceny půjdou dolů," dodal.

V pátek se cena americké ropy zvýšila o 1,14 dolaru na 67,40 dolaru (1617 Kč) za barel. Obavy o zásobování trhu zvýšily od počátku roku cenu ropy již téměř o deset procent. Za celý minulý rok už americká ropa podražila o 40 procent.

Exxon v současnosti hledá na Madagaskaru nová ropná ložiska. Firma předpokládá, že jeho území obsahují sedm až deset miliard barelů ropy. První průzkumný vrt provede Exxon letos nebo na začátku příštího roku.

Podle Cejky se pravděpodobnost, že madagaskarské rezervy budou ekonomicky využitelné, pohybuje mezi deseti až dvaceti procenty. Madagaskar totiž nemá pro ropný průmysl vybudovanou žádnou infrastrukturu. Ložiska ropy by zde tak musela být obrovská, jinak se těžba nevyplatí.

Exxon má povolení těžit v hloubce od jednoho do tří kilometrů na severozápadním pobřeží ostrova. Náklady na jeden vrt se rovnají přibližně 100 miliónům dolarů (2,5 mld korun). Pokusíme se je však snížit na 60 až 70 miliónů, uvedl Cejka. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám