Hlavní obsah

Čečenský vůdce Maschadov chce trestat teroristy

Novinky, ČTK, Chechenpress

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Čečenský vůdce Aslan Maschadov chce za masakr v Beslanu postavit před soud radikálního polního velitele Šamila Basajeva, ovšem až po "skončení války". Maschadov to uvedl v pátek na webové stránce chechenpress.com. Při okupaci školy teroristy v severoosetském Beslanu, ke kterému se Basajev přihlásil, přišlo o život více než 330 osob.

Foto: archiv Destinačního managementu oblasti Beskydy-Valašsko
Článek

"Na základě prohlášení Šamila Basajeva, ve kterém se přiznává k odpovědnosti za provedení teroristického činu v severoosetském Beslanu  [celý článek], oficiálně prohlašuji, že po ukončení války budou postaveny před soud osoby, které se provinily nezákonným jednáním. Bude mezi nimi i Šamil Basajev. Síly, které se nacházejí pod mým velením, nemají s tímto činem nic společného," uvedl Maschadov.

Vůdce separatistů opět odmítl a odsoudil "takové válečné metody, ať už je používá kdokoli".

Rusové viní Basajeva a Maschadova

Ruské úřady viní z krveprolití v Beslanu, kde teroristické komando zajalo na začátku září v tamní škole více než 1300 osob, Maschadova a Basajeva. Za jejich dopadení je vypsána odměna deset miliónů dolarů. [celý článek]

Maschadov, zvolený v roce 1997 prezidentem Čečenska, ale podíl na masakru několikrát popřel. Údajně s teroristy jednal a snažit se vyřešit krizi. [celý článek]

S Basajevem, jehož metody již dříve odsuzoval, se Maschadov rozešel v roce 2002, po útoku na moskevské divadlo Dubrovka, k němuž se Basajev přihlásil. V divadle obsazeném teroristy zahynulo 129 rukojmích.

Válka zvýší počet teroristických činů

Současně však Maschadov připomněl, že v ruští vojáci v Čečensku zabili už 250 000 lidí. Rusko dokonce varoval: "Prodlužování této války může ve výsledku vést k tomu, že situace se stane nekontrolovatelnou, přičemž bude narůstat množství teroristických útoků.

Maschadov vyzval OSN k vytvoření mezinárodního tribunálu, který by se zabýval všemi stránkami kriminálních činů spáchaných během války v Čečensku oběma stranami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám