Hlavní obsah

Bývalý policista přiznal, že na příkaz oligarchy sledoval Matoviče

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V roce 2015 sledovala policie na příkaz nitranského oligarchy Norberta Bödöra tehdejšího opozičního politika a dnes slovenského premiéra Igora Matoviče. Podle slovenských médií to měl u soudu přiznat bývalý policista Národní kriminální agentury (NAKA) Ivan Bobocký.

Foto: Olivier Hoslet, ČTK/AP

Slovenský premiér Igor Matovič na summitu Evropské unie v Bruselu

Článek

Expolicista NAKA vypovídal v sobotu u specializovaného trestního soudu v Pezinku, kde se rozhoduje o vazbě pro něj a pro dalších sedm obviněných, vesměs vysokých policejních funkcionářů, včetně bývalého policejního ředitele Tibora Gašpara. Bobocký se zatím přiznal, jako jediný ze skupiny obviněných.

Bödör je v současnosti ve vazbě pro jinou kauzu. Matovič v pátek řekl, že před lety měl pocit, že byl sledován. „Před volbami v roce 2016 se opakovaně stalo, že když jsme se s manželkou vraceli z návštěvy rodičů na východě, našli jsme doma věci uložené jinak, než jsme je nechali,“ řekl Matovič, který to však tehdy policii neohlásil.

Slovenský premiér Matovič míří do karantény. Byl v kontaktu s nakaženým

Koronavirus

„Tito pánové zřejmě cítili potřebu ukázat, že mají tu moc dělat i takovéto věci. Nepovažoval jsem za důležité jít s tím na policii, protože jsem věděl, že ji kompletně ovládá směrácká mafie,“ dodal Matovič.

Bývalý šéf slovenské policie Gašpar byl v minulosti také poradcem českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Gašpara a další bývalé policejní funkcionáře zadržela ve čtvrtek Národní kriminální agentura NAKA.

Podle slovenských médií byli při akci Očistec zadrženi kromě Gašpara také bývalý šéf NAKA Peter Hraško, exšéf protikorupční jednotky Róbert Krajmer, někdejší ředitel finanční jednotky Bernard Slobodník a další bývalí policisté. Podle Denníku N akce souvisí s případem bývalého šéfa kriminálního úřadu finanční správy Ľudovíta Makóa, který je podezřelý z vydírání a z podpory mafiánského gangu.

Makó i Slobodník začali po zadržení s policií spolupracovat. List v této souvislosti uvedl, že obvinění bývalí policejní funkcionáři ve skutečnosti nesloužili vlasti, nýbrž Bödörovi. Ten jim měl dávat pokyny a rozdělovat úplatky.

Slovenské policejní funkcionáře měl řídit a uplácet oligarcha Bödör

Evropa

„Systematicky přijímali úplatky, zajišťovali si výhody v rámci politického boje a ovlivňovali politickou situaci tak, aby si upevnili své postavení a moc,“ dodal Denník N. Policisté měli přijímat úplatky od 5 do 100 tisíc eur (133 tisíc až 2,7 milionu korun).

Skupina neoprávněně získávala informace také o obchodní činnosti různých firem, jednalo se především o daňové tajemství. „Pak vydírali podnikatele, aby jim zaplatili, pokud chtějí mít klid,“ konstatoval list. Podle Denníku N byly informace získané zmíněnou skupinou využívány ve prospěch členů politické strany Směr-sociální demokracie, kteří tímto způsobem získávali neoprávněné výhody v politickém boji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám