Hlavní obsah

Bývalý konzervativní poslanec znásilnil svou ženu, konstatoval britský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Bývalý konzervativní poslanec Andrew Griffiths znásilnil svou ženu, zatímco spala, konstatoval britský soud. Politik se podle dnes zveřejněného verdiktu na své nyní už bývalé manželce v době manželství dopouštěl domácího násilí – nutil ji k sexu, fyzicky ji napadal nebo slovně urážel, napsal list The Guardian.

Foto: Reuters

Bývalý poslanec Andrew Griffiths

Článek

Griffiths obvinění odmítl. Ze svých politických funkcí už dříve rezignoval, poslankyní za torye se později naopak stala jeho někdejší žena Kate Griffithsová.

Andrew Griffiths rezignoval z pozice náměstka ministra obchodu, energetiky a průmyslové strategie v roce 2018 poté, co vyšlo najevo, že poslal kolem 2000 textových zpráv sexuálního charakteru dvěma podstatně mladším ženám.

O rok později složil poslanecký mandát. Ten později ve volbách získala právě jeho žena, která ho však mezitím opustila.

Spisovatelka v USA se omluvila muži, který byl před 40 lety křivě odsouzen za její znásilnění

Zahraniční

Obviněními z domácího násilí se zabýval rodinný soud, který rozhodoval ve sporu mezi nyní už rozvedenými Griffithsovými ohledně přístupu k jejich malému dítěti.

Podle listu The Guardian Griffiths žádal, aby měl možnost s potomkem trávit čas. Právě soudkyně tohoto soudu po vyšetřování konstatovala, že se politik dopustil na své ženě násilí, ale s ohledem na ochranu dítěte své závěry nezveřejnila.

O případu se nicméně před rokem dozvěděli dva britští novináři, kteří žádali o zveřejnění verdiktu včetně jmen exmanželů a tvrdili, že veřejnost má právo tuto informaci znát.

Jejich žádost podpořila i Kate Griffithsová, která uvedla, že se vzdá práva na anonymitu, které mají oběti sexuálního násilí, popsala televize Sky News. Griffiths byl proti.

Bratranci Mendyovi kritizují média. Pletou si je se jmenovcem obviněným z několika znásilnění

Evropa

Vrchní soud později rozhodl o zveřejnění závěru rodinného soudu a verdikt vrchního soudu dnes potvrdil odvolací soud.

Podle soudkyně vrchního soudu je to veřejném zájmu. „Otec měl ve Spojeném království významné a mocné postavení,“ uvedla soudkyně Nathalie Lievenová.

„Jeho role coby poslance a náměstka ministra znamenala, že se podílel na tvorbě zákonů, a to i v otázkách týkajících se domácího násilí,” dodala a vyjmenovala rovněž závěry, k nimž dospěl soud v občanskoprávním sporu.

„Soudkyně zjistila, že otec matku znásilnil při více než jedné příležitosti,” konstatovala mimo jiné Lievenová.

Šestnáctiletou dívku bez domova v Indii znásilnily stovky mužů

Svět

The Guardian poznamenal, že závěry občanskoprávního soudu byly v případě obvinění ze sexuálního násilí učiněny na základě nižšího důkazního standardu, než by tomu bylo v případě trestního řízení.

Podle Sky News Griffithsová trestní oznámení ze znásilnění na svého exmanžela na policii nepodala.

Verdikt ohledně zveřejnění rozsudku politička přivítala jako pozitivní krok vpřed v právní bitvě, která si na její rodině vyžádala „obrovskou emoční a finanční daň”.

Griffiths řekl, že je „hluboce zklamán” zveřejněním rozsudku a dodal, že obvinění proti sobě odmítá.

Foto: Reuters

Poslankyně Kate Griffithsová

Reklama

Výběr článků

Načítám