Hlavní obsah

Spisovatelka v USA se omluvila muži, který byl před 40 lety křivě odsouzen za její znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Známá americká spisovatelka Alice Seboldová se omluvila muži, který byl před téměř 40 lety křivě odsouzen za její znásilnění a strávil kvůli tomu 16 let za mřížemi. Soud jej minulý týden v přezkumném řízení osvobodil.

Foto: ČTK/AP

Americká spisovatelka Alice Seboldová

Článek

Seboldová byla znásilněna jako osmnáctiletá studentka a trauma literárně zpracovala ve svých memoárech Lucky. Ty se chystala zfilmovat platforma Netflix, od projektu ale ustoupila, napsal server Variety.

„V roce 1982 jsem chtěla spravedlnost – a ne spáchat nespravedlnost. A určitě jsem nechtěla navždy a neodčinitelně změnit život mladého muže kvůli zločinu, který změnil i můj život,” uvedla v Seboldová v prohlášení, které zveřejnila agentura AP.

Anthony Broadwater, černoch, který byl za zločin v roce 1982 odsouzen, se u soudu domáhal změny verdiktu. Ten mu dal nakonec za pravdu, podle prokuratury původní vyšetřování a proces provázela závažná pochybení.

V Missouri po 42 letech osvobodili nespravedlivě vězněného

Evropa

Do vězení se nyní 61letý Broadwater dostal i na základě toho, že jej Seboldová před soudem identifikovala, ačkoli při první policejní identifikaci na něj neukázala.

Kniha Lucky, kterou Seboldová o své traumatické zkušenosti napsala, měla být zfilmována.

Netflix ale od projektu ustoupil ještě před osvobozujícím verdiktem pro muže, který v knize vystupuje jako zločinec. Podle Variety producenti pojali podezření, že Broadwater možná nebyl odsouzen právem.

Reklama

Výběr článků

Načítám