Hlavní obsah

Bývalý haitský prezident obvinil USA, že ho donutily odstoupit

WASHINGTON

Bývalý haitský prezident Jean- Bertrand Aristide, který v neděli odletěl ze země, obvinil, že ho k odchodu donutili američtí agenti. Ministr zahraničí USA Colin Powell kategoricky popřel, že by Aristide byl unesen příslušníky tajných služeb, jak o tom Aristide informoval telefonicky ze Středoafrické republiky dva členy Kongresu .

Článek

"Nebyl unesen a nenutili jsme ho do letadla nastoupit. Nastoupil dobrovolně," řekl Powell. Tiskový mluvčí Bílého domu Scott McClellan řekl, že Spojené státy podnikly kroky, aby chránily Aristida a jeho rodinu, popřel však, že by ho nutily odejít z domu na letiště. "Na letiště ho doprovázela jeho vlastní ochranka, (americké) vojenské síly byli v té době na (americkém) velvyslanectví.

Aristideho verze

Republikánští kongresmani Charles Rangel a Maxine Watersová však slyšeli od Aristida  úplně jiný příběh.  Watersové volala žena exprezidenta Mildred Aristidová a řekla jí francouzsky, že převrat byl dokonán. Pak předala telefon svému muži.

"Znovu a znovu tomu říkám převrat, je to moderní únos," řekl Aristide televizi CNN v telefonickém rozhovoru ze Středoafrické republiky. Tvrdil, že ho agenti unesli a přinutili k odletu pod pohrůžkou, že jestliže to neučiní, začne "střelba a zabíjení".

"Přišli v noci, bylo jich hodně, nespočítal jsem je. Hovořili se mnou američtí i haitští agenti. Nakonec jsem si uvědomil, že je to pravda a že nás čeká krvavá lázeň. Když jsem se zeptal, kolik lidí zemře, odpověděli, že tisíce. Takto provedli převrat," řekl. Dokument, že se zříká moci, prý podepsal proto, aby Haiti ušetřil násilí.

Někdejší uchazeč o post amerického prezidenta Jesse Jackson v pondělí vyzval Kongres, aby Aristidův odchod z Haiti vyšetřil a aby prověřil roli CIA. Pobízel novináře, aby se zajímali o původ zbraní a uniforem haitských povstalců. "Proč bychom měli podporovat vojenské sesazení a nikoli ústavně zvolenou vládu?" tázal se Jackson.

Obrat USA

Za Aristidem dlouho stál americký ministr zahraničí Colin Powell, který říkal, že podporu si zaslouží legálně zvolený prezident, byť se dopustil chyb, a ne rebelové se zbraní v ruce. Mezi rebely je přitom řada bývalých příslušníků armády, kterou Aristide rozpustil v roce 1995, protože byla svázána s předchozím velmi krutým diktátorským režimem.

Když se však povstalci přiblížili na 60 kilometrů k městu, Američané točili a při hledání řešení situace začali zvažovat i Aristideho demisi, zvláště když povstalci v tomto bodě odmítali ustoupit.

Aristidemu přitom v roce 1994 pomohla udržet se u moci právě americká intervence dvacetitisícového kontingentu. Aristide vyhrál i v dalších prezidentských volbách v roce 2000.

Reklama

Související témata:

Související články

Povstalci obsadili polovinu Haiti

Pouhé dvě stovky haitských rebelů dokázaly v neděli večer obsadit druhé největší haitské město Cap Haitien. Nyní se chystají zaútočit přímo na metropoli....

USA uvažují kvůli Haiti o rezoluci OSN

Situace na Haiti spěje k občanské válce. Spojené státy proto zvažují, že požádají Radu bezpečnosti OSN o rezoluci, která by umožnila vyslat na Haiti...

Výběr článků

Načítám