Hlavní obsah

Bush v Británii: projev, oficiality a zatýkání demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Granátníci, vojenská kapela, jízdní stráž na koních, ostře červené uniformy, hymny, 41 dělových salv a prakticky úplné vyloučení veřejnosti byly ve středu součástmi oficiálního ceremoniálu uvítání amerického prezidenta George Bushe v královském londýnském Buckinghamském paláci.

Foto: Táňa Pokorná

Kurátorka sbírky Technika v domácnosti Lucie Střechová s unikátní kompresorovou lednicí značky Elektrolux z 30. let 20. století

Článek

Královna Alžběta II. přijela na dokonale nacvičený ceremoniál v modrém kostýmu s kloboukem ve stejné barvě. Protokol stanoví, že královna má položit nohu na zem ze svého Rolls-Royce přesně ve chvíli, kdy dohraje britská hymna. Jako vždy vše na zlomek vteřiny přesně klaplo.

Snímky pro vnoučata

Prezident Bush, jehož do paláce dopravila pod rouškou tmy helikoptéra a nikoli slavnostní kočár, zase kvůli načasování popojel svou obrněnou limuzínou Cadillac deVille necelých 90 metrů z Belgického apartmá paláce na První nádvoří. Ceremoniál se kvůli bezpečnostním opatřením konal na předním nádvoří paláce, nikoli na třídě The Mall, kde se odehrává obvykle.

Bush se královně nepoklonil, a ani jeho žena Laura nepozdravila panovnici dámskou úklonou. Prezident měl sice podle očitých svědků na tváři široký úsměv, ale chvílemi budil dojem, že jej pompéznost obřadu znervózňuje a vyvádí z míry.

Jak se přiznal před odletem britským novinářům, na návštěvu se obrovsky těšil, a to i přes to, že si musel pořídit frak.Ceremoniálu přihlížel premiér Tony Blair, nejvyšší britští armádní velitelé a náčelník Metropolitní policie.

Nejvyšší členové americké vlády v sobě ani ve vrcholný okamžik nezapřeli turisty. Ministr zahraničí Colin Powell vytáhl z náprsní kapsy elegantní miniaturní digitální fotoaparát, aby vše zaznamenal pro vnoučata. 

Neviditelný prezident

Bezpečnostní složky se rozmáchly k akci, jakou Londýn patrně ještě nepoznal. Vyklízejí se celé ulice a prostranství, kudy by se měl Bush byť jen mihnout.

Noviny jedovatě píší o návštěvě "neviditelného" prezidenta. Mezi spekulacemi, které se objevily v novinách, byla zpráva, že bezpečnostní složky chtěly uvnitř "bubliny" kolem prezidenta zakázat používání mobilních telefonů. Mluvčí policie to už v úterý popřel, podle tisku však celou akci ve skutečnosti zastavil odpor operátorů.

Starosta Londýna, "rudý" Ken Livingstone připravil na dnešek vlastní akce na radnici. Předem prohlásil, že Bushe neuznává, protože nebyl zvolen, a že Bush je největší hrozbou pro život na této planetě.

V souvislosti s demonstracemi proti Bushově návštěvě londýnská policie včera zatkla 18 lidí, veřejné protesty však podle ní byly velmi mírné. Na Trafalgarském náměstí se sešlo několik set lidí, kteří zabarvili vodu v kašnách na červeno.

Hlavní pochod a protiválečné shromáždění na Trafalgarském náměstí, na které pořadatelé očekávají přes 100 tisíc lidí, jsou plánovány na dnešek.

Projev v tvrdé notě

V dnešním projevu v Banqueting Hall ve středu londýnské vládní čtvrti Whitehall prezident Bush řekl, že světu nadále hrozí nebezpečí terorismu. Naděje, že nebezpečí zmizelo, je uklidňující, pochopitelná - a falešná, řekl prezident a vyjmenoval dlouhou řadu měst, která se stala terčem teroristických útoků po New Yorku.

Bezpečnost a mír světa spočívají prý na třech pilířích - účinných mezinárodních organizacích, ochotě sáhnout v případě nutnosti k síle a na demokracii.

Prezident potvrdil odhodlání dokončit práci v Iráku, kritizoval palestinské, ale do jisté míry i izraelské politické vedení, a vyzval světové společenství k rozhodné akci proti vojenským aspektům íránského jaderného programu.

"Některých případech je uměřené použití síly tím, co nás brání před chaotickým světem pod nadvládou síly," zdůvodnil prezident, proč považuje vojenskou moc USA za jeden z nástrojů jejich politiky.

"Lidé nám dali povinnost bránit je," zdůraznil a dodal, že oceňuje motivy lidí, kteří jsou proti válce. "Ti, kteří mají (vládní) odpovědnost, ale nejsou hodnoceni jen podle dobrých motivů."

Anonymní hrozba

Britské bezpečnostní složky podle dnešního listu Dařily Mail málem přeložily místo úterního přistání letadla amerického prezidenta George Bushe na jiné letiště.

Dostaly totiž prý telefonické varování, že "Air Force One půjde k zemi". Britové proto uvedli do pohotovosti vojenské letiště Brize Norton, ale nakonec se rozhodli, že hrozba není vážná a Bush se 700 lidmi doprovodu přistál podle původního plánu večer na civilním letišti Heathrow.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám