Hlavní obsah

Bush je připraven vést opět válku pro bezpečnější svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Spojené státy jsou připraveny vést opět válku, v případě potřeby i samy, aby se zajistila dlouhodobá bezpečnost světa. Řekl to americký prezident George Bush v rozhovoru, který den před jeho příletem do Londýna, tj. v pondělí, zveřejnil britský bulvární deník The Sun.

Foto: Tereza Bednaříková

Festival YOUTH4YOUTH 2013

Článek

Nejvyšší americký představitel se cítí nucen jednat v návaznosti na teroristické útoky proti New Yorku a Washingtonu 11. září 2001.

"Byl jsem na Ground Zero po útocích. Pamatuji se na ten kouř a pach a smrt a zkázu. Vždy si to budu pamatovat," vysvětlil Bush. Po tehdejších atentátech islámských teroristů prý dospěl k přesvědčení, že je nutné jednat, protože se USA dostaly do války, kterou hodlají vyhrát. "A toto odhodlání cítím ještě dnes," zdůraznil šéf Bílého domu.

Bush ocenil Brity

USA se spojenci podle něj ukončili tyranii Saddáma Husajna v Iráku, otupili ostří sítě Al-Káida v Afghánistánu a přiměli OSN se již neotáčet zády k terorismu. Vzkázal také mimo jiné Britům, že "jejich jednotky neumírají v Iráku zbytečně".

"Chci, aby čtenáři pochopili, že použití armády je moje poslední, a ne první volba," uvedl dále. "Naši vojáci a velitelé jsou opravdu pyšní na to, že mohou být po boku Britů. Věří jim, a to je důležité," chválil společnou práci části spojeneckých sil v Iráku Bush.

Na postavu premiéra Tonyho Blaira pěl první muž Bílého domu jen samou chválu. "Když vám něco řekne, opravdu to udělá," naznačil nejcennější vlastnost svého spojence v Londýně.

Proč The Sun?

Bush na otázku deníku, zda se cítí bezpečněji po válce v Iráku rozhodně odpověděl: "Ano, o mnoho bezpečněji. Svobodný svět poznal svou hrozbu. Když chcete vybudovat bezpečný svět, musíte vidět realitu. A ta je, že chladnokrevní vrazi snažící se vyvolat strach, obavy ovlivňují vůli civilizovaného světa."

"Jsou trpěliví, zabíjejí a chtějí ničit. Nezajímá je, co rozbíjejí. Je jim jedno, zda to odnesou dětí, či vojáci v uniformách," charakterizoval teroristy Bush.

The Sun je známý především polonahými dívkami na svých stranách. Bushovo rozhodnutí poskytnout rozhovor tomuto listu zarazilo americké novináře tázající se, zda je vhodné, aby takto jednal prezident USA, který dává na odiv svou náboženskou víru. Navíc periodikum nemá Bushe v souvislosti s válkou v Iráku příliš v oblibě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám