Hlavní obsah

Veterán z Vietnamu protestuje v Londýně proti Bushovi

Právo, vpl, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Vozíčkář Ron Kovic (56), americký veterán z vietnamské války, který vylíčil svůj osud v knize Narozen 4. července, jež se v roce 1989 stala předlohou pro oscarový film režiséra Olivera Stona s Tomem Cruisem v hlavní roli, nechybí ani v Londýně.

Foto: Miroslav Volf

Plavci TJ Slávie Chomutov na Velké ceně Chodska v Domažlicích, zleva Samuel Fischer, Matěj Volf, Eliška Doksanská a Alena Pernetová

Článek

"Jsem tady, aby si svět nemyslel, že celá Amerika mává vlajkami a tleská té zbytečné válce. Je to politika agrese, arogance a slepoty," řekl včera v londýnském štábu mírových sil, kde organizuje protesty proti Bushově návštěvě.

"Vyrostla nová generace odpůrců války a já si občas mezi těmi mladými chlapci a dívkami připadám jako jejich děda. A to mě moc těší: není to tak, že dnes odporují válce jen mí vrstevníci, zatímco teenagerům je to úplně jedno."

Kovic předal v pondělí na Downing Street 10, sídle britského premiéra, petici s 85 tisíci podpisy žádající odřeknutí Bushovy návštěvy. "Chceme dát prezidentu Bushovi na srozuměnou, že tato válka je úplně špatná," řekl při předávání. "To, co se odehrává v Iráku, je zrcadlovým odrazem noční můry z Vietnamu," dodal.

Vlastenectví zabil Vietnam

Kovic během studentských let vynikal jako zápasník a skokan o tyči. Začátkem roku 1964 se nechal naverbovat k námořní pěchotě, inspirován smrtí J. F. Kennedyho a řečí jednoho z vojáků.

Jeho silný patriotismus se otřásl ve Vietnamu během dvou incidentů - nejprve v bitevní vřavě omylem zřejmě usmrtil jiného amerického vojáka a později se stal svědkem nočního útoku, při němž Američané rovněž omylem zranili vietnamské děti.

Kovic ochrnul po zranění míchy ve vietnamské džungli 20. ledna 1968. Do USA se vrátil v březnu téhož roku a obdržel Bronzovou hvězdu za hrdinství. Roztrpčen válkou, začal odjíždět střední školy a univerzity - první jeho protiválečné vystoupení se odehrálo v roce 1969 na Levittown High School na Long Island.

"Předtím jsem býval ostýchavý a nerad jsem mluvil na veřejnosti. Bob Muller, který se později stal zakladatelem sdružení vietnamských veteránů, mi řekl: prostě tam jdi, buď upřímný a vyprávěj jim to, co jsi povídal mně," vzpomínal.

Scéna v oscarovém filmu

Proslulost si získal v roce 1972, když se řetězy připoutal k bráně předvolební centrály prezidenta Richarda Nixona na Wilshire Boulevard v Los Angeles. Přestože ho zatkli, podařilo se mu přerušit Nixonovu řeč, což považuje za jeden z vrcholů protestní kariéry.

Scéna s řetězy na bráně se objevila v dalším oscarovém filmu, Návrat domů (1978). Vietnamský veterán Ron Kovic čekal včera před sídlem britského premiéra s podpisy sta tisíc lidí, kteří odmítali Bushovu návštěvu v Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám