Hlavní obsah

Bush udělal ve větě o iráckých zbraních 3 chyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Hned tří omylů v jediné větě se v úterý dopustil americký prezident George W. Bush na tiskové konferenci, když odpovídal na dotaz týkající se iráckých zbraní. Nejvyšší představitel Spojených států sebevědomě prohlásil, že hledané zbraně z Iráku mohou být stále ukryty - "podobně jako 50 tun yperitu, který byl nalezen na jedné krůtí farmě v Libyi".

Foto: P. Rada, I. Burková, M. Lev ve spolupráci s J. Vilémem

vizualizace vítězného návrhu

Článek

"Pan prezident se přeřekl a chceme jeho slovo opravit," prohlásil den po konferenci tiskový mluvčí Bílého domu Scott McClellan.

Následovaly opravy: yperitu nalezeného v Libyi nebylo 50 nýbrž 26 tun, nenašel se na jednom místně, ale na několika, a na krůtí farmě, již měl Bush na mysli, zajistili odborníci zcela jiný druh chemických zbraní než je yperit.

Bush se přeřekl, když odpovídal novináři na otázku, jakého největšího omylu se dopustil po teroristických útocích na USA z roku 2001, jež vedly k invazi do Afghánistánu.

Bush si na žádný omyl nedokázal vzpomenout. Odvětil proto, že se například u Iráku rozhodl k válce proto, že země možná své zakázané zbraně stále skrývá - podobně, jako to činili Libyjci.

Tisková agentura Reuters k Bushovým omylům podotýká, že téma zbraní hromadného ničení jsou pro prezidenta USA zřejmě minovým polem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám