Hlavní obsah

Bush přiznal chyby při katastrofě v New Orleans

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush v úterý prohlásil, že přebírá "plnou odpovědnost" za chyby, kterých se vláda dopustila při zvládání následků ničivého hurikánu Katrina. Bush to uvedl na tiskové konferenci po jednání s iráckým prezidentem Džalálem Talabáním, kterého přijal v Bílém domě.

Článek

Bush zároveň řekl, že katastrofa spojená s hurikánem nastolila širší otázky o možnostech vlády reagovat na přírodní katastrofy i na teroristické útoky. "Katrina ukázala na vážné problémy, které máme na všech úrovních vlády, pokud jde o schopnosti reakce na podobné události," prohlásil Bush.

Prezident, který strávil v pondělí celý den další návštěvou postižených oblastí, dnes oznámil, že se do Louisiany znovu vrátí již ve čtvrtek, aby tam sledoval práce na obnově regionu. Přímo odtamtud pak hodlá ve čtvrtek večer (v 03:00 SELČ v pátek) promluvit v přímém přenosu k národu. Bude to poprvé, co se Bush vyjádří k následkům hurikánu v hlavním vysílacím čase.

Nový ředitel americké Federální agentury pro řízení záchranných prací (FEMA) David Paulison dnes označil za prioritu práce svého úřadu v oblastech postižených hurikánem Katrina poskytnutí trvalého ubytování lidem, kteří zatím stále přežívají pod stany a nouzovými přístřešky.

"Musíme dostat lidi z přístřešků a poskytnout jim pomoc, kterou potřebují," prohlásil Paulison, když jej ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff představoval jako nového šéfa FEMA. Paulison nahrazuje v čele agentury Michaela Browna, který byl tvrdě kritizován za selhání při záchranných operacích v New Orleansu a okolí a v pondělí z úřadu odstoupil.

Chertoff dnes prohlásil, že záchranné práce na jihu USA vstupují do nové fáze. Zatímco dosud bylo hlavním úkolem evakuovat lidi do bezpečí a poskytnout jim jídlo, tekutiny a lékařskou péči, nyní je třeba se zaměřit na obnovu a rekonstrukci zdevastovaných oblastí.

Reklama

Výběr článků

Načítám