Hlavní obsah

Bush: krize kolem Iráku musí být vyřešena v řádu týdnů

NEW YORK

Řádově do týdnů a nikoli měsíců chce americký prezident George Bush vyřešit krizi kolem Iráku. "Husajn neodzbrojuje. Je nebezpečím pro svět," zdůraznil v pátek po jednání s britským premiérem Tonym Blairem ve Washingtonu.

Foto: Nikola Jakoubová

Vánoční strom na Mírovém náměstí v Jablonci nad Nisou

Článek

Z tohoto hlediska je také třeba nahlížet na případnou novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, o které se hovoří, uvedl Bush s tím, že nová rezoluce by byla vítaná, ale Spojené státy se postaví proti pokusům, aby se tímto způsobem záležitost kolem Iráku protahovala na měsíce. Bush jednal s Blairem hlavně o Iráku. Británie i USA požadují razantní postup proti Iráku, který musí podle nich odzbrojit po dobrém nebo po zlém.

Bush: Husajn musí odzbrojit

"Husajn neodzbrojuje. Je nebezpečím pro svět. Musí odzbrojit, a proto stálé tvrdím, že ... tato záležitost musí dospět k řešení v řádu týdnů a ne měsíců," řekl Bush. "Spojené stát se postaví proti jakémukoli pokusu o protahování procesu na měsíce," zdůraznil prezident.

"Musí to být vyřešeno rychle. Kdyby se Spojené národy rozhodly přijmout další rezoluci, byla by vítána, ale jen jako další signál, že má v úmyslu odzbrojit (iráckého prezidenta) Saddáma Husajna," uvedl Bush. Uvedl dále, že irácký návrh na pozvání šéfa inspektorů Hanse Blixe do Bagdádu na setkání s Husajnem je novým Husajnovým trikem.

Blair: Irácké a teroristické nebezpečí se nesmí spojit

Na dotaz, zda vidí přímou souvislost mezi Irákem a teroristickými atentáty proti New Yorku a Washingtonu v roce 2001, Blair řekl, že teroristé hledají stále "smrtelnější zbraně" a je nutno předejít tomu, aby se obě nebezpečí, irácké i teroristické, v budoucnu nespojila.

Ve čtvrtek Bush jednal s italským premiérem Silviem Berlusconim, který rovněž vyjádřil podporu americké snaze o vojenské invazi do Iráku, pokud se Husajn nezbaví chemických a biologických zbraní. V Iráku pokračuje tým OSN v inspekcích podezřelých míst, ale Spojené státy se vyjadřují k možnosti nalezení stop po zbraních více než skepticky.

Reklama

Související témata:

Související články

RB OSN odložila diskusi o inspekcích v Iráku

Rada bezpečnosti OSN bude pokračovat v jednání o krizi v Iráku na základě pondělní zprávy svých šéfinspektorů až ve středu, až po úterním projevu amerického...

Výběr článků

Načítám