Hlavní obsah

Bush brání tajné odposlechy před kritikou republikánů

Právo, BBC, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Kontroverzní program odposlouchávání telefonů bez souhlasu soudů, jehož odhalení na konci roku vyvolalo otřesy na americké politické scéně, vnesl rozkol i mezi republikány prezidenta George W. Bushe. Informoval o tom v pondělí deník The New York Times (NYT), který aféru rozvířil již v prosinci.

Článek

Podle listu James Comey, někdejší náměstek ministra spravedlnosti, odmítl v březnu 2004 podepsat prodloužení programu, což přinutilo dva nejvyšší prezidentovy poradce, Andrewa Carda a Alberta Gonzalese, nynějšího šéfa spravedlnosti, aby v nemocnici navštívili ministra spravedlnosti Johna Ashcrofta a přesvědčili jej k podpisu dokumentů.

Podle NYT, který se odvolal na dobře informované zdroje, dokonce i Ashcroft váhal s prodloužením programu, což vedlo k jeho částečnému přerušení na několik měsíců. Poté po tajném auditu vešla v platnost nová nařízení, která měla lépe definovat, jak špionážní služby vybírají cíle odposlechů. "Program neustále přezkoumávali a přezkoumávají lidé v mé administrativě," řekl k sílícímu odporu ve vlastních řadách Bush. "Nejenom že se jím zabývali pracovníci ministerstva spravedlnosti, ale i členové Kongresu," dodal s tím, že program je životně důležitý pro USA.

Šetření na nejvyšších místech

Zatímco v neděli Bush odposlouchávání hovorů opět obhajoval jako "nutné a legální" a tvrdil, že každý odposlech musel být povolen soudem, NYT připomněl, že brzy bude celá kauza zřejmě projednávána v Senátu. Republikánský senátor Arlen Specter se už nechal slyšet, že jednou z jeho nejvyšších priorit je vyšetření zákonnosti programu. Televizi Fox News řekl, že by Bílý dům měl spolupracovat a vysvětlit údajný rozkol v republikánských řadách. Podle demokratického senátora Charlese Schumera by panel měl vést vyšetřování i na "nejvyšších místech ministerstva spravedlnosti".

Druhý nejdůležitější republikán v Senátu Mitch McConnell však prohlásil, že Bush jednal v zájmu národní bezpečnosti a v souladu s ústavou. Podle něj by se naopak vyšetřování mělo zaměřit na to, kdo tajný program NYT vyzradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám