Hlavní obsah

Britský záměr posílat migranty do Rwandy drhne

Čtyřicítku migrantů, kteří do Británie připluli na člunu, pobřežní stráž okamžitě po vylodění eskortovala do přístavu Dover. Jeden ze zadržených mužů měl přitom nasazena pouta, informoval tento týden web listu Daily Mail.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Rázný zásah vůči skupině s několika ženami a dítětem se odehrál v době, kdy se britská vláda chystá spustit kontroverzní migrační politiku. Ve snaze snížit počet člunů připlouvajících přes Lamanšský průliv hodlá začít posílat některé žadatele o azyl do Rwandy.

První jednosměrný let do africké země chtěl původně premiér Boris Johnson vypravit do konce května, později však připustil, že by první skupina migrantů mohla být na africký kontinent deportována spíše v řádu několika měsíců.

V Británii začal platit kontroverzní zákon umožňující posílat migranty do Rwandy

Evropa

Zákon, který se setkal s vlnou kritiky od mezinárodních i nevládních organizací, totiž už nyní čelí šesti žalobám. A očekává se, že přibudou další, až budou o deportaci informováni první migranti.

Jednosměrný let do Rwandy stojí vládu 12 tisíc liber

Podle britského tisku se předpokládá, že v první skupině budou pouze muži ze zemí, u nichž bude snazší argumentovat, že se jedná o čistě ekonomické migranty. Panují přitom pochyby i o tom, zda se nová migrační politika Británii vůbec vyplatí. Londýn totiž vyjde přibližně na 12 tisíc liber (355 tisíc korun) na jednu osobu, kterou vláda posadí na jednosměrný let do této africké země.

Náklady tak budou podobné částce, kterou ministerstvo vnitra vydá za zpracování a ubytování žadatele o azyl ve Spojeném království, připustil dle listu The Times náměstek ministerstva vnitra Tom Pursglove výboru pro vnitřní záležitosti.

Británie plánuje posílat nelegální migranty do Rwandy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám