Hlavní obsah

Britka prohrála bitvu o svá embrya

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK

Ani Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku nedal v úterý za pravdu Britce Natallii Evansové, která léta vedla u britských soudů marný boj o záchranu svých embryí, zmrazených v minulosti ve shodě s vůlí svého bývalého partnera.

Článek

Žena bojuje o šanci mít děti, jež by byly  geneticky její vlastní. Howard Johnson po rozchodu nedal souhlas k donošení oplodněných embryí. Britce nyní zbývá poslední možnost - odvolat se k Velké porotě Evropského soudu. Pokud neuspěje, tak budou embrya zničena.

Současně žena doufá, že její bývalý přítel do té doby změní názor. "Jsem stále rozhodnuta udělat vše, abych mohla mít vlastní dítě," uvedla Evansová a dodala: "Howard si možná myslí, že je pozdě na to, aby změnil názor, ale není."

Neoblomný Johnson však namítá: "Pro mě je klíčovou věcí mít možnost rozhodnout se, kdy chci založit rodinu."

Evansová dala zmrazit šest embryí před tím, než se podrobila léčbě rakoviny vaječníků. S umělým oplodněním a uskladněním embryí tehdy souhlasil i její partner Howard Johnston. Když se ale rozešli, nedal souhlas, aby embrya donosila jiná žena.

Nešťastná žena zahájila v roce 2002 u britského Nejvyššího soudu boj proti bývalému příteli i klinice, která se zabývá péčí o neplodné páry metodou in vitro. Její právníci argumentovali, že zničení embryí bude porušením základního lidského práva Evansové na rodinný život. Odpůrci však tento nárok smetli s odvoláním na zákonná pravidla, která léčba in vitro obnáší a k nimž patří nutný souhlas obou partnerů.

Evansová se rozhodla pro zmražení embryí, protože zmražení samotných vajíček nebývá tak úspěšné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám