Hlavní obsah

Británie má po skandálu nového ministra vnitra

LONDÝN

Britský ministr vnitra David Blunkett ve středu podal demisi. V posledních týdnech se na něj soustředila pozornost médií, když ho jeho bývalá milenka Kimberly Quinnová obvinila, že zneužil svého postavení. Novým britským ministrem vnitra byl jmenován Charles Clarke, dosavadní ministr školství a kvalifikace. Novou ministryní školství a kvalifikace se stane Ruth Kellyová.

Foto: Miroslav Moravec

Malířska Dana Živorová před kutnohorskou galerií ArcusGallery

Článek

Blunkett údajně využil svého vlivu, aby urychlil žádost chůvy Quinnové dětí, původem Filipínky, o povolení k trvalému pobytu. Podle dalších údajů zařídil také na rakouském velvyslanectví v Londýně, aby tato filipínská chůva dostala na počkání vízum do Rakouska a mohla tam v uplynulých letech o Vánocích navštívit své příbuzné. Ministr vše popírá a požádal o nezávislé vyšetřování.

Milence také poskytl bezplatnou jízdenku, na kterou mají nárok pouze manželky poslanců. Tuto záležitost Blunkett v uplynulých dnech uznal jako chybu a jízdenku zaplatil.

Blunkettovy milostné zálety jsou známy už delší dobu. Ministr je od roku 1990 rozvedený, ale poslední léta chodil s vdanou ženou, vydavatelkou časopisu Spectator. Ta je už třetí vysoce postavenou osobou v tomto časopise, v souvislosti s níž propukl milostný skandál, takže se časopisu nyní v Londýně přinejmenším mezi novináři a politiky přezdívá Sexstator.

Ministr, který je nevidomý, a vydavatelka Quinnová se v létě rozešli, ale Blunkett se domáhá určení, že je otcem jejího syna Williama a dosud nenarozeného dítěte. Quinnová, která je nyní v sedmém měsíci těhotenství, mu to chce odepřít, protože se nyní rozhodla, že chce nadále žít se svým manželem.

Aférou kolem Blunketta se zabýval především bulvární tisk, zatímco opozice příliš neútočila. V politických kruzích totiž převažuje názor, že vše je především vyřizováním soukromých účtů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám