Hlavní obsah

Brit si nechal ve Švýcarsku vpíchnout smrtící injekci

Novinky, DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CURYCH

Smrtelně nemocný britský občan Reginald Crew (74) ukončil dobrovolně svůj život na klinice ve švýcarském Curychu. Mluvčí kliniky oznámil, že muž v pondělí zemřel poté, co požil nadlimitní dávku uspávacích prostředků. Jde o první případ, kdy možnost tzv. asistované sebevraždy využil ve Švýcasku občan z Velké Británie, kde je eutanázie zakázána.

Foto: Jana Horáková

Tým USK Praha, trojnásobní Mistři ČR družstev mužů

Článek

Crew, který trpěl již čtyři roky motorickou dysfunkcí, odletěl do Curychu ráno a vzápětí po příletu se podrobil lékařské prohlídce. Švýcarští lékaři z organizace Dignitas při ní prozkoumali Crewův duševní stav, aby zjistili, zda je schopen učinit závažné rozhodnutí.

Crew navázal kontakt s organizací Dignitas minulý měsíc. "Už takto nechci žít," řekl tehdy stanici BBC. "Už toho mám dost a nejraději bych to skončil zítra, jsem tak zoufalý," dodal. Bývalému dělníkovi automobilky v Liverpoolu totiž hrozilo, že jeho nevyléčitelná choroba nakonec povede k ochrnutí celého těla.

Přestože ve švýcarském právním systému není konkrétní zmínka o tom, že eutanázie je v zemi legální, pomoci smrtelně nemocnému pacientovi skoncovat se životem je tam považováno za "humánní čin". "Myslím si, že je to neracionální volit smrt místo života," řekl Colin Hart ze skupiny Alert, jež bojuje proti asistovaným sebevraždám. "Mluvíme tady o rozumném rozhodnutí nebo o někom, kdo má zafixovanou představu o tom, co chce?" zeptal se Hart.

Snahy o vlastní smrt

Naposledy se povolení asistované sebevraždy snažila v Británii získat Diane Prettyová, podle níž možnost zvolit si čas své smrti patří k základním lidským právům. Svůj boj se soudy však prohrála a zemřela krátce po vynesení zamítavého rozsudku.

Další boj proběhl v kauze tzv. "slečny B". Ta právo na smrt nakonec vyhrála, protože ke své smrti nepotřebovala aktivní přispění lékařů. Stačilo jen, aby se v léčbě nepokračovalo, a na to má v Británii právo každý pacient.

Reklama

Výběr článků

Načítám