Hlavní obsah

Bratislavu o summitu ochrání i raketový komplex S-300

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Bezpečnost americko-ruského summitu v Bratislavě zajistí pravděpodobně také protiletadlový raketový komplex S-300, který Slovensko získalo v rámci deblokace ruského dluhu. Podle informací deníku Pravda se rakety během summitu přesunou z Nitry blíž k Bratislavě.

Foto: Vratislav Konečný

Jihočeský zámek Kratochvíle

Článek

Summit ze vzduchu pohlídá také pět stíhaček MiG-29 slovenského letectva. Podle někdejšího zástupce náčelníka slovenského generálního štábu Jozefa Blizmana s ochranou vzdušného prostoru Slovensku pomohou i některé členské státy NATO. Ty prý budou monitorovat vzdušný prostor na vlastním území v okolí hranic se SR.

Protivzdušná obrana by měla mít během summitu mimořádný režim. V praxi to například znamená, že by měly nepřetržitě fungovat i radary sledující vzdušný prostor v okolí metropole.

Slovenské úřady už vytipovaly bratislavskou nemocnici, která bude při summitu v případě potřeby připravena k ošetření amerického či ruského prezidenta. Slovensko čeká i v této věci na souhlas obou zemí. Není zatím oficiálně známo, o kterou nemocnici jde, ale s velkou pravděpodobností je to Vojenská nemocnice, jež má nejlepší vybavení.

Podle televize TA3 se původně uvažovalo také o nemocnicích ve Vídni. Odborníci však mají za to, že Vojenská nemocnice plně vyhovuje a v neposlední řadě je o 60 kilometrů blíž k místu schůzky než vídeňské kliniky ve Vídni. Podle maďarského ekonomického týdeníku HVG měla původně vrcholnou schůzku hostit Budapešť.

"Vypadla po stažení maďarského kontingentu z Iráku koncem roku 2004. Bratislava totiž oznámila, že slovenští vojáci v Iráku zůstanou," tvrdí týdeník s odvoláním na maďarské diplomatické kruhy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám