Hlavní obsah

Bratislavští lékaři odmítají sloužit pohotovost

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Lékaři a zdravotnický personál bratislavské nemocnice od úterý pokračují ve stávce novou formou. Odmítají sloužit na pohotovosti a tento krok odůvodňují překročením povoleného limitu 100 hodin přesčasů ročně. Ostatní nemocnice na Slovensku se k této formě stávky dosud nepřidaly.

Článek

Zatím není jasné, kolik lékařů a zdravotních sester se do této formy stávky připojí a jak dokáže vedení nemocnice zabezpečit pohotovostní služby. "Pohotovost bude fungovat bez problémů," sliboval odpoledne ředitel nemocnice Valerián Potičný. Podle něho by měli do služeb nastoupit lékaři, kteří ještě neměli vyčerpané přesčasové hodiny.

Stávkující zdravotníci však už předem upozornili, že takových moc není. "Do stávky vstoupí až 80 procent zdravotníků," prohlásil šéf stávkového výboru Marian Kollár. Ředitel nemocnice nevyloučil jako řešení situace ani zavedení režimu tzv. nepřetržitého provozu. Zdravotníci by se tak střídali nepřetržitě ve službách na tři směny. 

Obyvatelé mají obavy

Někteří obyvatelé Bratislavy se obávali, že v nočních hodinách nebude ve městě fungovat pohotovost. "Nemám z toho dobrý pocit. Až doposud jsem zdravotníky podporovala, ale pokud by mně odmítli ošetřit na pohotovosti, asi bych změnila názor," řekla Právu Eva Čurná. "Vůbec si nedovedu si představit, že v noci musím na pohotovost s dítětem a nikdo mně neošetří," konstatovala Monika Rapantová. "Jsem starší člověk a nikdy nevím, kdy budu potřebovat pomoc," obává se Kamil Horný.

Část obyvatel Bratislavy však věří, že to nebude tak zlé a nemocnice zabezpečí pohotovostní službu. "Nemohou přece nechat tak velké město bez pohotovosti. To by se veřejné mínění mohlo rychle obrátit proti lékařům," domnívá se Karol Čech. "Možná si na pohotovosti počkáme trochu delší čas, protože bude méně lékařů. Nevěřím, že město zůstane zcela bez pohotovostní zdravotní služby," dodala Mária Haladová.

Lékaře údajně sleduje tajná služba

Členové stávkového výboru slovenských zdravotníků tvrdí, že je monitoruje Slovenská informační služba (SIS) přímo na podnět premiéra Mikuláše Dzurindy. Jak uvedl minulý týden na tiskové konferenci člen stávkového výboru Tibor Barta, SIS sleduje jejich emailovou komunikaci, odposlouchá jejich telefony a sleduje jejich pohyb.

Lékaři tvrdí, že sledování probíhá především v zájmu pokračování privatizace zdravotnických zařízení ještě před červnovými předčasnými parlamentními volbami. "Vláda tvrdí, že privatizaci zastavila, ale rozběhnuté transformační procesy pokračují dál," uvedl Barta.

Mluvčí premiéra Martin Maruška a mluvčí tajné sužby Vladimír Šimko toto tvrzení označili za nesmysl. "Předseda vlády nemůže ze zákona vydávat podobné příkazy," uvedl Šimko.

V dubnu stávkovalo téměř šest tisíc slovenských zdravotníků za vyšší mzdy, více peněz ve zdravotnictví a zastavení transformace zdravotnických zařízení na akciové společnosti. [celá zpráva] Po ukončení ostré stávky přešli zdravotníci do stávkové pohotovosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští a polští zdravotníci stávkují

Většina polských lékařů a zdravotních sester v pátek stávkuje. Přijímají jen akutní případy, plánované zákroky byly přeloženy na jiné termíny. Na Slovensku...

Výběr článků

Načítám