Hlavní obsah

Biden: USA by přišly bránit Tchaj-wan. Čína si hraje s ohněm

– Tokio • Aktualizováno

Spojené státy jsou připraveny použít vojenskou sílu, aby znemožnily Číně zmocnit se Tchaj-wanu. V pondělí to uvedl americký prezident Joe Biden, podle něhož si Čína pohrává s myšlenkou agrese.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Velmi rychle jste se z pochopitelných důvodů nechtěli vojensky zapojit do konfliktu na Ukrajině. Jste ochoten se vojensky zapojit na obranu Tchaj-wanu, pokud k tomu dojde?“ zeptal se reportér prezidenta během tiskové konference v Tokiu.

Válka na Ukrajině představuje nepříjemný budíček pro čínskou armádu

Svět

„Ano,“ odpověděl Biden.

„Opravdu?“ tlačil reportér.

„Zavázali jsme se k tomu,“ ujistil šéf Bílého domu.

Biden dal najevo, že si myslí, že Čína na příkladu Ukrajiny vidí, jak by svět v takovém scénáři reagoval, tudíž věří, že napadení Tchaj-wanu je nepravděpodobné. Nicméně uvedl, že Čína „koketuje s nebezpečím“.

Politiku jedné Číny ctí

Americká stanice Fox News připomíná, že už v říjnu Biden uvedl, že by Američané přišli Tchaj-wanu na pomoc, pokud by Čína zaútočila. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí tehdy reagoval, že by „nikdo neměl podceňovat silnou rozhodnost a schopnost čínského lidu chránit národní suverenitu a územní celistvost“.

Tiskové oddělení Bílého domu sdělilo televizi, že přístup současné vlády k Tchaj-wanu „se nezměnil“.

„(Prezident) zopakoval naši politiku jedné Číny a náš závazek k míru a stabilitě v Tchajwanské úžině. Zopakoval také náš závazek v rámci zákona o vztazích s Tchaj-wanem poskytnout Tchaj-wanu vojenské prostředky k obraně,“ uvedl zástupce Bílého domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám